Televiziunea publică suedeză SVT a anunțat luni că a interzis angajaților să folosească aplicația TikTok pe telefoanele de lucru din motive de securitate după ce radioul public anunțase aceeași măsură, relatează Barrons.
„Departamentul IT al SVT estimează că aplicația TikTok furnizează mai multe informații (n.r. companiei chineze Bytedance care deține platforma) decât ceea ce ar fi considerat necesar”, a explicat televiziunea de stat într-un articol publicat pe website-ul instituției.
„SVT a decis prin urmare că angajații nu au voie să aibă aplicația TikTok pe telefonul lor de lucru”, continuă anunțul, precizând că angajații au fost notificați de măsură printr-un e-mail.
Mai devreme în cursul lunii radioul public suedez SR a luat aceeași decizie considerând că platforma social media „nu se conformează cerințelor de siguranță pe care le avem pentru instrumentele cu care lucrăm precum telefoanele de lucru”, potrivit lui Claes Bertilson, ofițerul de presă al SR.
TikTok are în jur de un miliard de utilizatori la nivel global, majoritatea adolescenți însă aplicația este tot mai des subiectul tensiunilor geopolitice.
La sfârșitul lunii iunie India a anunțat interzicerea a 59 de aplicații chineze, inclusiv TikTok, după o confruntare între armata sa și cea chineză în urma căreia 20 de soldați indieni și-au pierdut viața.
În Statele Unite președintele Donald Trump a acuzat platforma de colectarea de date de la utilizatorii americani în favoarea regimului de la Beijing, semnând la începutul lunii august un ordin executiv prin care TikTok a fost desemnată drept amenințare la adresa securității naționale și a fost interzisă orice tranzacție cu compania ByteDance care o deține în termen de 45 de zile.
Tik Tok este de asemenea investigată și în Franța de către CNIL, autoritatea responsabilă de datele personale, aceasta notând că aplicația a ridicat mai multe semne de întebare.