2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalLege promulgată: Închisoare de la 6 luni la 5 ani pentru cei care încalcă ordinul de protecție

Lege promulgată: Închisoare de la 6 luni la 5 ani pentru cei care încalcă ordinul de protecție

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea prin care încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie este pedepsită cu închisoare de la şase luni la 5 ani.

Până acum, o astfel de infracţiune era pedepsită cu închisoare de la o lună la un an, însă împăcarea părţilor înlătura răspunderea penală.

Conform Administrației Prezidențiale, Iohannis a semnat miercuri decretul de promulgare a actului normativ pentru modificarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

Proiectul de lege a fost adoptat de deputați în 28 iulie.

Ce prevede actul normativ:

  • Art.32. (1) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art.23 alin.(1), (3) şi (4) lit.a) şi b) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
  • (2) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art.224 alin.(l) şi dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

În forma în vigoare a legii, articolul 32 prevede:

  • Încălcarea oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 23 alin. (1) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.
  • Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
  • În caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Legea modifică şi prevederile referitoare la asistenţa juridică pentru persoanele care solicită un ordin de protecţie:

  • Asistarea sau, după caz, găzduirea victimelor, respectiv asistarea agresorilor în unităţile prevăzute la art. 15 alin. (2) şi (3) se face în baza încheierii unui contract de acordare a serviciilor sociale. Pentru minori contractul de acordare a serviciilor sociale este semnat de părintele însoţitor sau, după caz, de reprezentantul legal. Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie.
  • Dacă victima nu are avocat, i se va acorda asistenţă juridică din oficiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS