7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCum s-a scumpit cu şapte milioane de euro reabilitarea clădirilor primăriei

Cum s-a scumpit cu şapte milioane de euro reabilitarea clădirilor primăriei

Reabilitarea celor două sedii ale Primăriei Craiova, situate pe strada A.I. Cuza nr. 7 şi nr. 1 (clădirea Palace), va „înghiţi“ mult mai mulţi bani decât se estimase iniţial. Tocmai de aceea, în şedinţa din luna iunie a Consiliului Local (CL) a fost aprobată extinderea cu 9,2 milioane de euro a creditului de 15 milioane de euro contractat de municipalitate în decembrie 2018, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Vineri, CL Craiova se va întruni în şedinţă extraordinară pentru a vota modificarea unor hotărâri care vizează împrumutul de la BERD. Află cum s-a ajuns în această situaţie, din articolul de mai jos.

Reabilitarea clădirilor Primăriei Craiova s-a scumpit subit. Consiliul Local Craiova va vota vineri, în şedinţă extraordinară, modificarea hotărârii adoptate în luna iunie, referitoare la necesitatea extinderii împrumutului contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a acoperi creşterile de costuri pe componenta investiţională de reabilitare de clădiri.

Mai exact, cele 15 milioane de euro luate de la BERD pentru realizarea unor investiții publice de interes local au fost suplimentate cu alte 9,2 milioane de euro. După cum se ştie, din cele 15 milioane de euro luate cu împrumut, şapte milioane de euro au avut ca scop achiziţionarea celor 38 de autobuze Diesel Euro 6, produse de firma turcă BMC.

Restul de opt milioane de euro, la care se mai adăugau alte şapte milioane de euro din bugetul local, mergeau către reabilitarea celor două sedii ale Primăriei Craiova, situate pe strada A.I. Cuza nr. 7 şi nr. 1 (clădirea Palace), plus clădirile a şase unităţi de învăţământ.

Ministerul de Finanțe a cerut mai multe detalii

Numai că banii nu au fost suficienţi, aşa că s-a ajuns la suplimentarea împrumutului iniţial de la BERD cu cele 9,2 milioane de euro. Noua finanţare a fost aprobată în CL în şedinţa din iunie, însă a generat discuţii.

Consilierul local din partea PNL Marian Vasile a solicitat atunci mai multe explicaţii din partea executivului, după ce în proiectul de hotărâre nu se prezentau foarte multe detalii. „Ne cereţi să votăm în necunoştinţă de cauză această suplimentare de 9 milioane de euro. Îndatorăm craiovenii, dar nu ne spuneţi cum s-a ajuns la aceste calcule. Pentru aceste sume, cu tot respectul, domnule primar, așteptam ceva mult mai complex“, afirma Marian Vasile.

Acelaşi lucru l-a cerut însă şi Ministerul de Finanţe. Acesta a solicitat primăriei să precizeze în mod expres în Hotărârea Consiliului Local obiectivele de investiţii careurmează să fie finanţate din împrumutul în valoare de 9.200.000 de euro. De aici şi modificarea propusă vineri spre aprobare, în CL Craiova. 

Reabilitarea clădirilor Primăriei Craiova s-a scumpit subit. Clădirea Palace, lucrări mai scumpe cu trei milioane de euro

Din datele prezentate în raportul proiectului de hotărâre aflăm că după actualizarea proiectului tehnic (PT) al clădirii Palace, valoarea investiţiei a crescut de la 5.038.646 euro (fără TVA) la 8.003.203 euro (fără TVA). Pentru PT s-a plătit din împrumutul BERD suma de 58.179,88 euro, fără TVA, urmând ca asistenţa tehnică din partea proiectantului, în sumă de 16.440,10 euro fără TVA, să fie plătită la finalul execuţiei.

Pentru reabilitarea clădirii Palace ar fi nevoie, de fapt, de opt milioane de euro
Pentru reabilitarea clădirii Palace ar fi nevoie, de fapt, de opt milioane de euro

Cum s-a ajuns la lucrări mai scumpe cu 3.000.000 de euro? Reabilitarea clădirii se va face cu respectarea şi conservarea elementelor valoroase de ornamentică atât la interior, cât şi la exterior, dar noul proiect ar fi avut în vedere altfel de măsuri pentru creşterea eficienţei energetice a imobilului faţă de proiectul iniţial. 

„Faţă de cerinţele anterioare, la actualizarea proiectului Ministerul Culturii a cerut proiectare pe componente artistice, iar lucrările se fac cu manoperă deosebit de mare, ceea ce creşte valoarea substanţial pentru C+M (construcţii + montaj – n.r.). De asemenea, cerinţele ISU privind instalaţiile de avertizare şi cele de protecţie împotriva incendiului au avut o influenţă majoră în creşterea C+M“, se explică în raportul de specialitate din spatele proiectului.

Tot aici se mai menţionează că modificările legislative în ceea ce priveşte creşterea salariului minim în construcţii, dar şi creşterea preţurilor materialelor de construcţie au dus Ia creşterea valorii investiţiei. 

Sediul primăriei, reabilitare de peste zece milioane de euro

Clădirea centrală a primăriei va „înghiţi“ mai mulţi bani decât sediul de la Palace. Potrivit proiectului tehnic actualizat, valoarea investiţiei privind lucrările de reabilitare a crescut de la 6.146.216 euro fără TVA, la 10.190.421,72 euro fără TVA.

„Din împrumutul încheiat cu BERD a fost realizată actualizarea Proiectului Tehnic, pentru care s-a plătit suma de 54.229,66 euro fără TVA, urmând ca asistenţa tehnică din partea proiectantului, în sumă de 20.390,25 euro fără TVA, să fie plătită la finalul execuţiei“, se arată în raport. 

Consiliul Local va vota în şedinţa de vineri şi modificarea indicatorilor tehnico-economici şi a devizului general pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare sediu Primăria Municipiului Craiova, str. A.I. Cuza, nr. 7”. Vorbim de un proiect de hotărâre separat, prin care consilierilor li se aduce la cunoştinţă că reabilitarea sediului central al primăriei a fost deja scoasă la licitaţie şi că până la data limită de primire a ofertelor, respectiv 15.07.2020, a fost depusă o singură ofertă.

Reabilitarea sediului central al Primăriei Craiova va costa peste zece milioane de euro
Reabilitarea sediului central al Primăriei Craiova va costa peste zece milioane de euro

Numai că preţul înaintat de ofertant depăşeşte valoarea totală estimativă din devizul general. Adică, oferta a fost de 55.948.508,79 lei, fără TVA, echivalentul a 11.569.648 euro fără TVA, iar devizul aprobat în decembrie 2019 a fost de 47.448.364,12 lei, fără TVA.

Reabilitarea clădirilor Primăriei Craiova s-a scumpit subit. Cum se justifică valoarea mai mare a ofertei față de valoarea estimată a investiției

Ce este de făcut în acest caz? Primăria susţine că „prețul real al unei investiții este dat de piață la momentul unei licitații“. Motiv pentru care solicită actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai respectivului obiectiv de investiție „în concordanță cu cerințele actuale ale pieței în domeniul restaurării și reabilitării monumentelor istorice de complexitate ridicată“ și aprobarea acestora de către Consiliul Local.

Oferta depusă de singurul participant la licitație ar reflecta valorile actuale ale pieței în domeniul reabilitării și restaurării unui monument istoric de 30 lei/oră și a manoperei de restaurare de 40 lei/oră, după cum explică municipalitatea.

Primăria a mai precizat în raport că însuși reprezentantul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a subliniat faptul că „prețul real al unei investiții este dat de piață și se materializează la momentul licitației“. „Ca atare, un preț mai mare decât cel estimat nu este neobișnuit, mai ales pentru lucrările mari de investiții. Faptul că aveți un singur ofertant poate să reflecte atât specificul perioadei actuale (în contextul COVID) dar și specificul acestei investiții (expertiza nefiind disponibilă pe scară largă)”, ar fi transmis reprezentantul BERD.

Noua sumă va fi de 67.867.396,60 lei – valoarea totală a investiției (inclusiv TVA), din care C+M în sumă de 51.664.420 de lei (inclusiv TVA). Durata de realizare a investiţiei este de 36 de luni. 

Ce se mai votează în ședința de vineri

În fine, în şedinţa de vineri vor fi supuse la vot şi valorile estimative ale reabilitărilor energetice ale mai multor clădiri ce aparţin de şase unități de învățământ din Craiova. Este vorba de Şcoala Gimnazială „Sfântu Gheorghe“, Şcoala Gimnazială „Ion Creangă“, Grădiniţa Pinocchio, Grădiniţa Castelul Fermecat, Grădiniţa Paradisul Copiilor şi Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“.

Valoarea totală estimată a lucrărilor la cele șase obiective de investiții este de 3.900.000 de euro fără TVA. Din împrumutul de 9,2 milioane de lei va fi folosită însă doar suma de 1.344.748 de euro fără TVA.  

Reabilitarea clădirilor Primăriei Craiova s-a scumpit subit. Condiţiile împrumutului de la BERD

În preacordul de finanţare cu BERD prezentat de primărie se menţionează că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este de acord cu extinderea împrumutului iniţial cu suma de 9,2 milioane de euro, cu o maturitate de până la 13,5 ani, aliniată cu cea din împrumutul deja existent.

Perioada de angajament este de până la 3,5 ani de la data semnării contractului de împrumut, dar nu mai târziu de 4 decembrie 2023. Perioada de rambursare a noului credit este şi ea alinitată la cea din împrumutul standard, adică 24 de rate semestriale egale, începând cu 6 decembrie 2021. Rata dobânzii este de 1,25% peste EURIBOR la 6 luni.

Pentru cele 9,2 milioane de euro acordate, BERD a încasat 46.000 de euro, reprezentând comisionul de acordare de 0,5% din valoarea împrumutului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS