-6.5 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDoljencele aleg cariera

Doljencele aleg cariera

Cariera profesionala le determina pe tot mai multe femei sa amâne momentul in care vor deveni mame. Astfel, o mare parte din viitoarele mamici aflate in Maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova au peste 27 de ani…


Daca pâna acum câtiva ani femeile deveneau mame la vârste extrem de fragede, in prezent situatia s-a schimbat. Fiecare viitoare mamica aflata in maternitate are propria poveste si reprezinta un caz aparte.


Unele dintre ele au trecut prin situatii neplacute, copilul nascându-se cu grave probleme congenitale sau decedându-le, altele au pus inainte de toate reusita pe plan profesional si au lasat pentru mai târziu aducerea pe lume a unui bebelus.


Exista insa si cazuri când micutii nu s-au lasat „programati“ de parinti, femeile descoperind ca sunt insarcinate la 40 de ani.


„Amânam momentul de a deveni mama, de frica sa nu imi pierd locul de munca“


Gabriela Marinas are 32 de ani si este din Craiova. Este insarcinata, dar nu poate fi fericita pe deplin… Se teme ca nu cumva copilul pe care il poarta in pântece sa aiba probleme de sanatate ca primul ei baietel. Femeia a povestit cum un simplu vaccin a distrus viata copilului, care nu vorbeste, nu merge, este dependent intru totul de ei, ca parinti… „Nu mi-am mai dorit alt bebelus dupa problemele pe care le-am avut cu primul. Insa apoi m-am gândit bine si mi-am dat seama ca atât fiul nostru, cât si noi avem nevoie de al doilea copil, care sa ne ofere sprijin si implinire. Sunt insarcinata in sapte luni… Si primul bebelus l-am facut destul de târziu, la 28 de ani. Lucram la un magazin de carti si amânam mereu momentul de a deveni mama de frica sa nu imi pierd locul de munca… Daca ar fi sa dau timpul inapoi nu as mai pune implinirea profesionala inaintea minunii de a fi mama“, a povestit cu lacrimi in ochi Gabriela Marinas, tinuta sub supraveghere in clinica Maternitatii, deoarece are probleme cu sarcina.


Mama la 42 de ani…


Adriana Mihaela Boureanu are 27 de ani, este din comuna doljeana Intorsura. De câteva zile se afla internata in spital, neavând o sarcina prea usoara. Tânara mama a povestit ca zi si noapte s-a rugat la Dumnezeu sa ii daruiasca o fetita, mai ales ca in urma cu câtiva ani copilul de numai câteva luni i-a decedat. In urma ecografului efectuat ieri (joi – n.r.), Mihaela a aflat ca va aduce pe lume gemene: „Mi-a murit primul copil, a fost ingrozitor si am trecut foarte greu peste nenorocire. Nu ai de ce sa traiesti pe lume daca nu ai copii. Dumnezeu mi-a auzit rugamintile, m-a vazut plângând si uite ca imi daruieste chiar doua fetite…“.


Un caz special este al Elenei Mihart, care la 42 de ani a descoperit ca este insarcinata. Initial, doctorii ii spusesera ca are fibrom, dar la urmatoarele controale a descoperit ca este insarcinata.


„Mai am trei copii, fata care este in vizita la mine si care are 23 de ani, si alti doi copii, de 18, respectiv 20 de ani. Este pentru toti o mare bucurie aducerea pe lume a unui copil, indiferent de vârsta nu poate reprezenta decât motiv de fericire. Nu imi doresc decât sa fie sanatos“, a spus Elena Mihart, din comuna doljeana Galicea Mare.


„Dupa 35 de ani exista un risc crescut ca bebelusul sa aiba malformatii“


Sunt insa si cazuri, destul de frecvente in ultimii ani, asa cum a mentionat si conf. univ. Nicolae Cernea, ginecolog la Clinica 1 Obstetrica-Ginecologie de la Spitalul Judetean Craiova, de femei care, din cauza unor „neglijente“, ajung sa aiba copii doar dupa tratamente indelungate. „Motivele sunt multiple. Anumite afectiuni genitale netratate, avorturile repetate, expunerea la intemperii pot contribui la infertilitate. Dupa 35 de ani exista un risc crescut ca bebelusul sa aiba malformatii. In plus, functia aparatului genital feminin este in regresie, existând riscul aparitiei cu o frecventa mai mare a infertilitatii. Ideal ar fi ca femeia sa opteze pentru aducerea pe lume a unui copil inainte de 30 de ani“, sustine conf. univ. Nicolae Cernea din cadrul Clinicii de Ostetrica-Ginecologie a Spitalului de Urgenta Craiova.


Infertilitatea in cuplu poate fi rezolvata, este nevoie doar de rabdare din partea celor doi parteneri. „Exista tratamentele conservative si operatii pentru restabilirea fertilitatii (insamântare uterina), iar in cazul in care nu se reuseste se recurge la fertilizarea in vitro“, a mentionat Cernea.


Costul unui tratament conservativ este destul de redus. Un cuplu nu trebuie sa scoata din buzunar mai mult de câteva sute de mii de lei lunar. Durata destul de mare a tratamentului determina insa unele cupluri sa renunte. „Un tratament de fertilizare poate dura si ani de zile, si unele cupluri renunta. Cu toate acestea, din ce in ce mai multe cupluri reusesc sa aduca pe lume copii chiar si la o vârsta inaintata“, a mentionat Cernea.


Tratament conservativ, inclusiv inseminare artificiala, se poate efectua aproape in orice clinica din Craiova. Pentru fertilizare in vitro insa, doar la Bucuresti si Timisoara exista clinici specializate.


STATISTICA


In anul 2005, conform unei statistici a Directiei de Sanatate Publica Dolj s-au inregistrat 772 de nasteri la grupa de vârsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani, 214 nasteri la grupa de vârsta 35-39 de ani, 26 de nasteri la femei cu vârste cuprinse intre 40 si 44 de ani si sapte nasteri la femei trecute de 45 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS