3.4 C
Craiova
vineri, 15 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGermania a actualizat lista "zonelor de risc“ din România

Germania a actualizat lista „zonelor de risc“ din România

Judeţul Vâlcea a fost inclus de autoritățile germane pe lista ”zonelor de risc”, iar Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş au fost retrase. La acest moment, alături de București, 15 județe din România se află pe lista “zonelor de risc”. Persoanele care intră în Germania după ce s-au aflat într-una din aceste zone sunt obligate să se autoizoleze pentru 14 zile.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că autoritățile din Germania au actualizat joi lista „zonelor de risc“ din România, cu intrare în vigoare tot astăzi.

Județul Vâlcea a fost inclus pe lista “zonelor de risc”, iar județele Ialomița, Mehedinți și Timiș au fost retrase din această categorie. La acest moment, se află pe lista “zonelor de risc” municipiul București și 15 județe din România: Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrance

Persoanele care intră în Germania venind din zonele de risc sunt obligate să completeze un „formular de debarcare” Public Health Passenger Locator Form, a cărui variantă în limba română poate fi regăsită AICI.

Conform informațiilor comunicate public de autoritățile germane, toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“ sunt obligate să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile.

De la această obligativitate există două excepții. 

Prima excepție se aplică în cazul persoanelor care prezintă un test pentru COVID -19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania, printr-un certificat medical tradus în limbile germană sau engleză. Cea de-a doua excepție se aplică persoanelor care pot să efectueze testul în cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Germaniei, cu obligația de a respecta strict autoizolarea la domiciliu până la comunicarea rezultatului negativ al testării. Testarea se poate face gratuit direct pe aeroport, la medicul de familie ori la autoritățile locale de sănătate, mai multe informații putând fi obținute la linia telefonică dedicată 116 117.

Dacă persoanele în cauză prezintă simptome specifice COVID-19, excepțiile enunțate mai sus nu se mai aplică.

În acest caz, devine obligatorie efectuarea perioadei complete de autoizolare chiar dacă prezintă testul negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania sau dacă îl efectuează în cel mult 72 ore de la intrarea pe teritoriul german și rezultatul acestuia este negativ.

Simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiționată de obligațiile mai sus-menționate. În timpul tranzitului, este necesară evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție (distanțare socială, igienă, mască), fiind permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu și cele de tip turistic, vizite, potrivit MAE.

În cazul neîndeplinirii obligațiilor aferente testării, respectării măsurii autoizolării sau a condițiilor de tranzit, autoritățile germane pot aplica sancțiuni în valoare de până la 25.000 de euro.

Regulile generale, restricțiile și măsurile de relaxare decise pentru fiecare land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale la următorul link: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS