2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCovid la Hematologia de la Filantropia. Surse: Un cadru medical a venit cu febră la spital

Covid la Hematologia de la Filantropia. Surse: Un cadru medical a venit cu febră la spital

12 cadre medicale de la Secţia de Hematologie a Spitalului Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova au coronavirus. Alte şase au fost infectate de la data de 14 august, când se depistaseră şase cazuri în rândul personalului secţiei. Conform surselor GdS, unii angajaţi ar fi venit la spital chiar cu febră. Directorul spune, însă, că toate persoanele care au venit cu simptome au fost trimise acasă.

Surse: Un cadru medical a venit cu febră la spital

Ultimele rezultate au venit vineri. Directorul spitalului, Liviu Radu, spune că trei dintre cadrele medicale ar fi internate la spitalul „Victor Babeş”, iar celelalte s-ar afla în carantină acasă. „Sunt la a doua testare toţi, noi testăm personalul odată la 14 zile.” Majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, mai precizează managerul.

Surse GdS din cadrul unităţii au povestit că un cadru medical ar fi venit la spital cu febră, purtând două rânduri de măşti. Ba mai mult, acesta ar fi fost chemat de conducere în zona de birouri, riscând să infecteze şi alţi angajaţi. Însă managerul „Filantropia” spune că toţi cei care au manifestat simptome au fost trimişi acasă. Acesta mai precizează că există şi persoane înrudite în rândul angajaţilor, astfel că s-a dispus măsura izolării la domiciliu pentru rudele celor depistaţi cu infecţie. „Chiar până la venirea rezultatelor am făcut asta, pentru a minimiza riscurile”, transmite Radu.

Citeşte şi: Managerul Filantropia dezminte afirmaţiile angajaţilor: „Sunt minciuni cu rea-voinţă”

Pacienţii, netestaţi după contactul cu personalul infectat

Unii angajaţi consideră, însă, că situaţia e scăpată de sub control.

„E jihadul în această secţie. Nu au luat nicio măsură la noi, au vrut să nu se afle că avem cazuri. Ar fi trebuit să închidă secţia două zile, să sterilizeze absolut tot, să facă testele şi să aştepte rezultatele. Nu mai avem asistente, mai avem 5 asistente care să facă turele. Au venit bolnavi la serviciu… Dar câţi pacienţi au îmbolnăvit oare şi i-au externat înainte să se dezvolte infecţia? Ei au venit cu test negativ, au intrat în contact cu personalul, i-am externat şi apoi, când le apar simptomele, o să spună toată lumea că au luat infecţia din comunitate”, spune, sub anonimat un angajat al spitalului.

Managerul Liviu Radu spune că nu ar exista cazuri noi printre pacienţi, care sunt testaţi înainte de internare.
Însă pacienţii care au intrat în contact cu cadrele pozitive Covid nu sunt neapărat testaţi întrucât, conform procedurilor, nu sunt consideraţi contacţi direcţi atâta timp cât personalul medical poartă echipamente de protecţie. Aşadar, chiar dacă o asistentă sau infirmieră infectată ar putea să îi fi infectat, erori legate de purtarea echipamentului de protecţie fiind posibile, se poate ca un pacient să intre în spital cu test negativ şi să descopere că poartă infecţia după externare. E vorba de pacienţi din categorii de risc, cu leucemii şi alte boli grave. Dar protocolul nu pare să îi protejeze suficient. De testări suplimentare au parte doar pacienţii care stau mai mult în spital, fiind testaţi chiar săptămânal, spune Liviu Radu.

Se caută soluţii pentru suplinirea personalului

Directorul spitalului Filantropia spune că se fac eforturi pentru suplinirea cadrelor medicale infectate, deoarece activitatea secţiei trebuie să continue: „Încercăm să suplinim, să delegăm personal de la alte secţii, îndeosebi asistente şi infirmiere, pentru că aici este problema mai acută”, a menţionat Radu. Managerul a declarat că se ia în calcul internarea de zi a pacienţilor: „să facem chimioterapia la pacienţi fără internări continue, cu internare de zi, până se rezolvă problema personalului. Ne dorim să nu întrerupem activitatea”.

Probleme cu internările din lipsă de locuri

Sâmbătă seară, o pacientă nu a putut fi internată la secţia de hematologie pentru că nu ar fi fost locuri disponibile. Problema este, însă, că spitalul figura cu locuri. Angajaţii spitalului spun că situaţie actualizată cu numărul de locuri, conform situaţiei impuse de Covid, nu ar fi fost transmisă către Minister. „Dacă tu ai 50 de locuri capacitate, dar trebuie să păstrezi saloane pentru suspecţi, şi automat scade numărul internărilor posibile, trebuie să transmiţi o situaţie actualizată. Ministerul spune că avem locuri, dar noi nu mai avem capacitatea aceea acum”, a declarat, sub anonimat, un angajat.

Managerul admite că există o problemă cu locurile care apar raportate la Minister, dar o pune pe seama unei erori de comunicare. „E o diferenţă între locurile raportate. Nu e doar la noi problema. Toată lumea figurează cu un număr de locuri pe structura Ministerului, dar eu pot avea salon cu o singură persoană, chiar dacă am 4 paturi. Situaţia a fost actualizată, nu ştiu ce s-a întâmplat, undeva a fost o eroare de comunicare”, a fost explicaţia managerului de la „Filantropia”. Pacienta a fost transferată, în cele din urmă, la Institutul Clinic Fundeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS