2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMâncaţi strugurii cu tot cu coajă

Mâncaţi strugurii cu tot cu coajă

Este foarte cunoscut faptul că strugurii au multe beneficii pentru sănătatea noastră. Atât strugurii albi, cât şi cei roşii, au proprietăţi curative şi sunt indicaţi pentru multe probleme ale organismului. Dar la fel de important ca faptul că trebuie să consumăm struguri, mai ales când este sezonul lor, este şi modul în care îi consumăm.

Substanţele valoroase, conţinute de coajă

Multe persoane obişnuiesc să arunce coaja acestor fructe şi să mănânce doar pulpa. Mai mult, la soiurile de struguri cu boabe mari, se întâmplă adesea să aruncăm şi sâmburii, de asemenea, mai mari. Însă nici acest lucru nu este indicat.

Strugurii trebuie consumaţi cu tot cu coajă pentru a ne bucura de toate efectele terapeutice ale acestora. În coajă şi în micul strat gelatinos dintre ea şi pulpa fructului se află cele mai valoroase substanţe sub aspect terapeutic.

Iar dacă vrem să profităm din plin de valoarea acestui fruct, ar fi bine să mestecăm şi sâmburii, care conţin un ulei gras ce reduce colesterolul şi menţine sănătatea vaselor de sânge. De altfel, uleiul din sâmburi de struguri este un produs foarte căutat pentru proprietăţile sale.

Consumaţi strugurii proaspeţi

O altă recomandare importantă când vine vorba de consumul strugurilor este să îi mâncăm atunci când sunt proaspeţi. Strugurii conservaţi (sub formă de comport, de exemplu) păstrează sub 10% din proprietăţile curative ale celor proaspeţi, iar vinul, sub 6%, aşa încât cei care decid să urmeze o cură cu struguri trebuie să aleagă fructul în starea sa naturală, pentru a se bucura de toate beneficiile acestuia.

Valori nutritive

Porţia medie de struguri este o cană.

O cană de boabe de struguri conţine 104 calorii, 1,09 grame de proteine, 0,24 grame de grăsime, 1,4 fibre de fibre, 4,8 miligrame de vitamina C, 10 micrograme de vitamina A, 288 miligrame de potasiu, 0,54 miligrame de fier şi 3 micrograme de folaţi.

Strugurii au un nivel ridicat de apă şi sunt buni pentru hidratare. Fructele şi legumele cu multă apă sunt dense în nutrienţi, ceea ce înseamnă că oferă o cantitate mare de nutrienţi esenţiali, având în acelaşi timp puţine calorii. Strugurii conţin 70 de mililitri de lichid pe cană.

Antioxidanţi naturali

Strugurii conţin şi multi antioxidanţi, importanţi pentru sănătatea ochilor, cum ar fi luteina şi zeaxantina. Strugurii rosii au resveratrol fitochimic în coajă, antioxidantul cunoscut pentru protejarea împotriva mai multor boli cronice.

Strugurii stimulează funcţionarea ficatului şi, totodată, sunt buni pentru inimă. Ei ajută şi sistemul digestiv şi sunt adesea utilizaţi în cure de slăbire.

Fiind o sursă însemnată de fructoză şi glucoză (aproximativ 20%) – zaharuri uşor de asimilat, strugurii ajută la secreţia de serotonină, unul dintre „hormonii fericirii”, ajutând, astfel, la eliberarea de stres.
Strugurii ajută şi rinichii. Sprijină procesul de distrugere şi înlăturare pe cale naturală a calculilor renali.

Când nu e indicat consumul de struguri

Există şi cazuri când consumul de struguri este contraindicat. Astfel, nu ar trebui să apeleze la o cură cu struguri persoanele care suferă de diabet, probleme renale grave, hipertensiune, retenţie de apă, colită şi diaree cronică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS