1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaSimpozionul Internațional de Sculptură și Pictură „Atelierele Brâncuși” a ajuns la final

Simpozionul Internațional de Sculptură și Pictură „Atelierele Brâncuși” a ajuns la final

Lucrările realizate în cadrul Simpozionului Internațional de Sculptură și Pictură „Atelierele Brâncuși” vor putea fi admirate de vineri în cadrul unei expoziții. Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” și Primăria Municipiului Târgu Jiu au organizat în ultimele două săptămâni „Atelierele Brâncuși – Simpozionul Internațional de Sculptură și Pictură”, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara. Parteneri au fost Institutul Cultural Român, Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Târgu Jiu și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

Institutul Cultural Român este partener principal al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” încă din anul 2015, perioadă în care au fost organizate în colaborare ateliere, simpozioane științifice și de creație, congrese, acordarea de premii etc. Evenimentul a fost, în fapt, o tabără de creație care adresată artiștilor profesioniști.

Date fiind condițiile actuale legate de starea de pandemie, la simpozionul din acest an au participat doar artiști plastici români. În edițiile anterioare au fost prezenți la Târgu Jiu artiști români și străini, cotați la cel mai înalt nivel, iar operele rezultate au îmbogățit patrimoniul cultural local și național.

Au participat și artiști din Gorj

La ediția 2020 au participat șase artiști, trei sculptori și trei pictori: Mihai Țopescu, Valer Neag, Mihai Ecobici, Gheorghe Plăveți, Georgiana Brandt, Daniel Nistor. Curatorii simpozionului au fost sculptorul Vlad Ciobanu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și artistul plastic Vasile Fuiorea, președintele Filialei Gorj a UAP din România. Aceștia au participat în simpozion cu lucrări proprii. Cel mai cunoscut dintre participanți, Mihai Țopescu este artist plastic din Târgu Jiu. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, Mihai Țopescu și-a dedicat întreaga carieră reprezentării ideilor sale prin intermediul sticlei.

Începând cu anul 1981, a participat la zeci de expoziții de grup, dar și personale. Câteva dintre cele mai reprezentative sunt Anatomy of Glass (2010), Sacrifice (2013), dar și participările la bienale de artă din Italia, Belgia, China. Deopotrivă artist implicat în problemele comunității, Mihai Țopescu este inițiatorul „Pădurii colorate” de la Poienari, Baia de Fier, proiect care a continuat anul acesta cu Land Art „Utopia 2020”, derulat de grupul Manifest. Vernisajul expoziției lucrărilor realizate, în cadrul Atelierelor Brâncuși, va avea loc de la ora 12,00, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara. Vor fi luate măsuri de distanțare fizică, iar participanții vor purta măști de protecție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS