Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a comentat posibila apariție a unui vaccin anti-CoVID-19 în 2021, dar și impactul începerii școlilor asupra evoluției virusului în țara noastră.
Reprezentantul OMS în România a spus că dacă va apărea un vaccin acesta va fi accesibil populației abia în a doua jumătate a anului viitor.
„Orice vaccin ar apărea în Uniunea Europeană trebuie mai întâi aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Un vaccin, chiar dacă va apărea mai devreme, nu va putea fi accesibil în masă, până în a doua jumătate a anului 2021. Aceasta este poziția Organizației Mondiale a Sănătății. Legat de vaccinul rusesc, acesta a parcurs primele două faze clinice. (…) Ca să poată fi agreat de OMS și de organismele specializate din SUA și Europa, acest vaccin ar trebui să treacă de faza a treia, care implică 30.000 de subiecți. (…) Coronavirusurile, că există mai multe astfel de virusuri, nu produc imunitate de lungă durată”, a spus Alexandru Rafila.
Nu putem face previziuni pentru cazurile din toamnă
Președintele Societății Române de Microbiologie a vorbit și despre impactul începutului școlii asupra tendinței pandemiei de SARS-CoV-2 din țara noastră.
„Nu putem face previziuni referitoare la numărul de cazuri din toamnă, că vor fi 2.500, că vor fi 2.800 de cazuri zilnice. În momentul de față suntem într-o fază de platou, 1.200 cazuri zilnic. Sperăm că odată cu începerea școlilor să nu apară o creștere mai mare de 10-15%. În Spania situația e mult mai îngrijorătoare decât cea din România. Sunt circa 200 de decese zilnic. (…) Cantitatea de vaccin anti-gripal va fi dublată în această toamnă de Ministerul Sănătății, fiind vizate în special persoanele cu risc crescut. (…) Avem o veste bună la nivel global: circulația virusului gripal este destul de scăzută la momentul actual. E și o consecință a măsurilor pe care le-am luat. (…) Începerea școlii trebuie să însemne că părinții își informează copiii despre coronavirus.”