9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEvenimentVizele de flotant, verificate de poliţişti înaintea alegerilor

Vizele de flotant, verificate de poliţişti înaintea alegerilor

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că a fost introduse măsuri de verificare suplimentară pentru adresele la care sunt înregistrate mai multe cereri de stabilire a reședinței. În aceste situații, polițiștii vor face verificări în teren și, dacă se dovedește că solicitanții vizelor de flotant nu locuiesc acolo, cererile vor fi respinse. Noile măsuri ar putea reduce „migrarea” persoanelor în diverse localităţi înaintea alegerilor. În judeţul Dolj au fost descoperiţi sute de votanţi „flotanţi” care s-au mutat în alte localităţi înaintea alegerilor. Procurorii craioveni au întocmit trei dosare penale, iar în două au fost date sentinţe definitive.

Potrivit MAI, Direcția de Evidență a Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a introdus verificări suplimentare pentru adresele unde se constată un număr mai mare de cereri pentru stabilirea reședinței.
În cazul cererilor pentru stabilirea reşedinţei, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuieşte mai mult de 15 zile la adresa secundară. De asemenea, solicitantul va declara pe propria răspundere motivul stabilirii reşedinţei.

Vizele de flotant, verificate de poliţişti

MAI a explicat cum se va proceda de acum înainte.
Astfel, după primirea cererilor pentru stabilirea reşedinţei, serviciul de evidenţă a persoanelor va verifica în baza de date numărul menţiunilor de reşedinţă înscrise la adresa respectivă.
Dacă la adresa respectivă sunt înscrise cel puţin două menţiuni de reşedinţă valabile, va fi informată poliţia. Ulterior, oamenii legii vor efectuai verificări în teren.
Dacă poliţiştii vor constata că persoanele respective nu locuiesc efectiv la adresa declarată, cererile vor fi respinse.
Aceste verificări vor fi dispuse şi în situaţia în care se înregistrează un număr mare de solicitări la adrese distincte. De asemenea, se vor avea în vedere şi cazurile în care cererile s-au depus solicitări la intervale relativ scurte de timp, pentru aceeaşi adresă.

Vizele de flotant, monitorizate înainte de votare

Reprezentanţii MAI mai spun că prin aceste măsuri se va monitoriza acordarea vizelor de reședință pentru cetățenii cu drept de vot.
„Ministerul Afacerilor Interne va lua toate măsurile din competență pentru desfășurarea unui proces electoral corect, legal și echidistant față de toți competitorii politici”, a mai transmis MAI.

Dosarele „Viza de flotant”

Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri un fenomen înregistrat înainte de alegeri în unele comune doljene. Este vorba de sute de persoane își stabilesc reședința în baza vizelor de flotant. Când o comună se „îmbogățește“ cu votanţi ce reprezintă 10-15% din populația localității, apare suspiciunea că acestea pot face diferența în ziua votării.
De altfel, după alegerile locale din 2012, procurorii craioveni au întocmit trei dosare penale care vizează tocmai acest fenomen.

Un fost inspector de la SPCEP Craiova a fost deja condamnat definitiv în două dintre aceste dosare. Unul a vizat acordarea unor vize de flotant în comuna Ghindeni, iar altul în comuna Mischii. În primul dosar, funcţionarul a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei. În al doilea a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Sute de martori în al treilea dosar

În al treilea dosar au fost deferiţi justiţiei primarul comunei Ghercești, fostul viceprimar și doi foști funcționari din cadrul SPCEP Craiova. Toți sunt acuzați că au „aranjat“ mutarea în comună a peste 500 de persoane „în scopul câștigării alegerilor“, după cum susțin anchetatorii. Asta înainte de alegerile locale din iunie 2012.

Cei patru inculpaţi sunt acuzaţi de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova în februarie 2018. Judecarea cauzei a început în mai 2019. De atunci, instanța încearcă să audieze cele câteva sute de martori din acest dosar. De exemplu, în iunie 2020, instanța a dispus amânarea cauzei pentru audirea a altor 100 de martori. În iulie, instanța a amânat judecarea dosarului până pe 6 octombrie, cand vor fi audiaţi alţi 75 de martori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS