6.2 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBiletele de avion, ţigările şi fasolea boabe - produsele care s-au scumpit cel mai mult în august

Biletele de avion, ţigările şi fasolea boabe – produsele care s-au scumpit cel mai mult în august

Serviciile de transport aerian, ţigările şi fasolea boabe s-au scumpit cel mai mult în luna august, faţă de iulie, în timp ce preţurile la cartofi, combustibili şi servicii de telefonie au scăzut în perioada menţionată, scrie agerpres.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi, preţurile la serviciile de transport aerian au crescut cu 9,95% în luna august a acestui an, faţă de iulie 2020, respectiv cu 28,64% în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut.

Tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 0,36% în luna august comparativ cu luna anterioară şi cu 6,81% faţă de decembrie anul trecut.

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, fasolea boabe şi alte leguminoase s-au scumpit în august cu 2,21% faţă de iulie şi cu 15,2% faţă de luna decembrie. Comparativ cu luna decembrie, în luna august a acestui an cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 15,76%.

Unele servicii şi produse s-au ieftinit în august

Serviciile de telefonie s-au ieftinit în august cu 0,03% faţă de iulie, dar au crescut cu 0,58% faţă de luna decembrie. Combustibilii s-au ieftinit şi ei cu 0,21% în august faţă de iulie, iar raportat la decembrie 2019 preţul acestora este mai mic cu 8,39%. Tot în august a scăzut şi preţul cartofilor, cu 6,58% faţă de iulie şi cu 6,94% comparativ cu finalul anului trecut.

Rata inflaţiei a scăzut şi ea

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna august a acestui an, de la 2,8% în iulie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,45%, serviciile cu 2,97%, iar mărfurile nealimentare cu 0,75%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.

„Contribuţia estimată a modificării impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfârşitul anului curent şi de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022“, se menţionează în raport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS