Un copil de vârsta prescolara râde in medie de 300 de ori pe zi, in timp ce un adult râde, in medie, de 17 ori pe zi. Cred ca acesta este secretul zilelor fericite din copilarie. E drept, pruncii au un simt al umorului colosal si pentru ca vad multe maimutareli in fiecare zi. Nenea cel mare, caruia i se zice tata, se strâmba de 300 de ori pe zi la el, mama il gâdila la fel de des si alti straini care mai apar se straduiesc sa fie cât mai caraghiosi si amuzanti. Acelasi fost prunc, devenit acum adult, are sansa in anul 2006 sa vada mai multe maimutareli decât a sperat vreodata sa vada in copilarie. Maimutoii in România apar in special la televizor. Insa adultul nu mai râde… face de atâta vreme haz de necaz incât a uitat sa râda sanatos, cum râd copiii.
Care sunt la noi cele mai bine cunoscute si populare feluri de a râde? Râsul dizgratios de Basescu, rudimentarele zgomote gigibecaliene si imbatabilul rânjet viclenit al tovarasului Iliescu. Toate au un singur lucru in comun: urâtenia. Pare-se ca ne-am pierdut simtul estetic pâna si in domeniul umoristic, singura arena in care stilul se poate transforma dintr-un produs de lux intr-un panaceu la indemâna oricui. Caci, iata, omniprezente sunt râsetele gaunoase, hohotele de tambal si hazul de necaz. In atare conditii, e de inteles de ce noi, adultii, râdem doar de 17 ori pe zi.
Râsul sanatos, nerezidual, e asadar la mare cautare cu atât mai mult cu cât primavara suntem toti satui de afumaturi si am pofti ceva proaspat. Si doar daca doriti ceva plin de prospetime ar trebui sa vizionati in cinematografe o clasica poveste de dragoste dintre doi mamuti: „Ice Age 2 – The Meltdown / Epoca de Gheata 2 – Dezghetul“. Cu aceleasi personaje principale ca si in prima parte, dar beneficiind de un cu totul alt fir de poveste, vedeta filmului ramâne desigur tot dintoasa veverita Scrat. Abnegatia si perspicacitatea acestei innebunitor de amuzante veverite ma fac sa o doresc drept candidata la presedintie in viitoarele alegeri. Imaginati-va doar cum ar arata o Românie condusa de un personaj la fel de dedicat populatiei precum e Scrat dedicata ghindei sale.
Tehnica de animatie din „Ice Age 2“ este superioara primei parti. Efectele speciale te fac sa-ti doresti sa te arunci impreuna cu lenesul Sid pe toboganele de apa, iar ochii tuturor animalutelor preistorice sunt de zeci de ori mai expresivi decât cei ai maimutoilor de pe micile noastre ecrane. Aceasta eleganta si fidelitate ale desenului se datoreaza tehnicii de animatie CGI (computer generated imagery) care stapâneste lumea efectelor speciale de la Hollywood, inca din 1995, când studiourile Pixar au lansat celebrul „Toy Story“. Printre personajele mosite cu ajutorul CGI se numara Gollum, dar si dinozaurii din „Jurassic Park“, iar filme precum „Matrix Reloaded“ sau mai clasicul „The Abyss“ au folosit din plin efectele create prin grafica generata digital. „Ice Age 2“ nu este cu nimic mai prejos decât ilustrii sai predecesori si beneficiaza de vocile unor vedete ca Jay Leno, Ray Romano si Queen Latifah.
Filmul transmite un mesaj limpede: sfârsitul lumii se amâna daca stii sa râzi, daca stii sa iubesti si sa apreciezi prietenia. Probabil ca va aduce tone de râs frumos in ochii copiilor si multe zâmbete in lumea adultilor. Si cum medicii ne spun ca deliciile râsului stimuleaza sistemul imunitar, scad presiunea sangvina si te fac sa dormi bine, primavara asta nu mergeti la farmacie dupa vitamine; mergeti la „Ice Age“ s-o vedeti pe Scrat.