5.1 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Vrem de lucru si vrem bani,/Nu vrem s-ajungem golani!“

„Vrem de lucru si vrem bani,/Nu vrem s-ajungem golani!“

Citeva sute de salariati de la SC RULMENTI SA Slatina s-au postat din nou ieri-dimineata in fata sediului Prefecturii Olt. Scandind lozinci de genul „Vrem de lucru si vrem bani,/Nu vrem s-ajungem golani!, acestia l-au asteptat pe prefect mai bine de doua ore.

Nelamuriti nici dupa intilnirea de miercuri, de la Bucuresti, cu premierul Adrian Nastase si cu seful APAPS, Ovidiu Musetescu, la care au participat liderii de sindicat si conducerile a 35 de societati din tara aflate in faza de privatizare, oamenii nu mai stiu ce sa priceapa. Liderul sindicalistilor de la RULMENTI Slatina, Nicolae Calin, participant la intilnire, a declarat ca reprezentantii executivului nu au putut decit sa le spuna ca vor ajuta societatile in cauza in ceea ce priveste procesul de privatizare, dar ca, pe plan local, salariatii va trebui sa se descurce singuri: „Statul nu ne ajuta, asa ca nu ne mai ajuta nimeni acum!“. Totusi, „petitionarii“ au reusit sa smulga o declaratie premierului, care a promis ca se va incerca emiterea unei ordonante de urgenta prin care societatile aflate in procedura de privatizare pe programele RICOP si PSAL sa beneficieze de scutiri la plata majorarilor de intirziere si a penalitatilor catre bugetul de stat. In prezent, la RULMENTI Slatina a fost intrerupta furnizarea de energie electrica si de gaze naturale, societatea avind in total datorii de circa 182 de miliarde de lei.

Solutia prefectului de Olt: „Puneti mina si faceti-va dosarele pentru somaj!“

Prefectul de Olt, Marin Diaconescu, si-a facut aparitia in mijlocul protestatarilor in jurul orei 11.00. Acesta le-a spus angajatilor de la RULMENTI ca nu ii sta in putere sa faca mai mult decit a facut deja. „Spuneti-mi, ce sa fac eu?!…“, ii intreba retoric acesta pe oamenii strinsi gramada in juru-i. Rugat sa ii ajute sa-si ia macar bruma de bani pe care nu i-au mai primit din decembrie („Nu mai avem ce minca de citeva saptamini!“ – dupa cum se plingeau oamenii), prefectul a spus ca va lua legatura cu ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu, ca societatea sa fie ajutata in vreun fel pentru a-si vinde rulmentii care se pot folosi la Regia Lignitului Oltenia si sa faca astfel rost de fonduri pentru achitarea salariilor restante. „Pina atunci insa, puneti mina si faceti-va dosarele pentru somaj pina la 1 martie, cind va intra in vigoare o noua lege a somajului, mai restrictiva. Aceasta este singura solutie pe care o mai aveti!“, i-a sfatuit prefectul de Olt pe salariatii de la RULMENTI. Diaconescu i-a asigurat pe protestatari ca Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca este pregatita sa-i ajute in acest sens, chiar daca societatea nu si-a mai platit de cinci ani contributia la fondul de somaj. Aceste vorbe se pare ca i-au mai linistit pe angajatii de la RULMENTI, care s-au intors apoi la sediul societatii.

Situatia la unitatea slatineana va ramine in stadiul actual cel putin pina pe 5 martie, cind se va intruni AGA si se va hotari soarta intreprinderii. Astazi, alti 72 de salariati vor fi concediati, in fabrica raminind circa 650 de oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS