Ingrediente:
Pentru blat: 120 ml lapte bătut, 65 g făină, 60 g zahăr, 60 g unt, 20 g cacao, 1 ou, 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu, puţină sare
Pentru sosul bavarez: 350 ml lapte, 50 g gălbenuş de ou, 65 g zahăr, esenţă de vanilie, un praf de sare, 15 g gelatină
Mod de preparare:
Blatul:
Se spumează untul cu zahărul, apoi se adaugă gălbenuşul. Se încorporează pe rând laptele bătut, făina, cacaoa, bicarbonatul de sodiu şi sarea. Se coace 15 minute, la 180 grade, în cuptorul preîncălzit.
Sosul bavarez:
Punem gelatina la hidratat în 50 ml apă.
Punem la fiert laptele cu esenţa de vanilie. Frecăm spumă zahărul cu gălbenuşul. Laptele fiert îl turnăm în fir subţire peste gâlbenuş, amestecând repede, să nu facă cocoloaşe. Punem compoziţia pe foc, timp de 3 minute, amestecând fără oprire. La final adăugăm gelatina.
Punem în câte un bol 200 g ciocolată neagră, 200 g ciocolată cu lapte şi 200 g ciocolată albă.
Împărţim în mod egal sosul bavarez şi îl turnăm fierbinte peste cele trei feluri de ciocolată. Amestecţm bine şi lăsăm să se răcorească.
Între timp, batem 600 ml smântână pentru frişcă. Nu trebuie bătută până devine foarte tare.
Frişca se împarte în trei şi se daugă în bolurile cu ciocolată, pe rând, în momentul în care se montează straturile de mousse.
Se aşază blatul într-o formă de tort cu pereţi înalţi, se adaugă mousse-ul de ciocolată neagră şi se pune la congelator pentru 15 minute.
Se repetă procedeul şi pentru ciocolata cu lapte şi pentru cea albă.
Se lasă tortul în frigider peste noapte.
Pentru a scoate uşor tortul, puteţi încălzi forma cu un prosop fierbinte.
Rețetă oferită de Saycheese Craiova.