5.5 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReferendum crucial pentru europeni, în Elveția. Se decide dacă cetățenilor din UE mai vin să muncească în țara lor

Referendum crucial pentru europeni, în Elveția. Se decide dacă cetățenilor din UE mai vin să muncească în țara lor

Astăzi sunt aşteptaţi elveţienii la urne pentru a vota în cadrul unui referendum dacă vor ca ţara lor să renunţe la un acord cu UE referitor la libera circulaţie a persoanelor. Acordul respectiv reglementează inclusiv libertatea de mișcare a muncitorilor și permite cetățenilor din UE să lucreze în Elveția, potrivt Reuters.

Referendumul ar fi trebuit să aibă loc în luna mai. Acesta a fost amânat din cauza pandemiei și vine după o campanie care a expus tensiuni în societate în legătură cu străinii, care, în Elveția, reprezintă un sfert din populaţie.

Partidul Popular Elveţian (SVP, de dreapta), cel mai mare din parlament, este cel care a avut iniţiativa ca Elveţia să preia controlul asupra imigraţiei. Acesta a reluat unele dintre argumentele politicienilor pro-Brexit folosite în campania pentru referendumul din 2016 privind ieşirea Marii Britanii din UE.

SVP mizează pe susţinerea celor care consideră că imigraţia le pune în pericol cultura. Conform estimărilor, populaţia Elveţiei ar putea creşte de la 8,6 milioane de locuitori la 10 milioane de locuitori până la mijlocul secolului în urma imigraţiei.

Partidul Popular Elveţian susţine că joburile sunt în pericol

Partidul susţine că joburile sunt în pericol în contextul în care tineri străini îi înlocuiesc pe elveţienii mai în vârstă. Locuinţele devin insuficiente şi se scumpesc, şcolile şi transportul în comun se aglomerează, iar construcţiile se extind tot mai mult în spaţii naturale.

Populaţia țării a crescut cu 1,3 milioane de oameni de la începutul Acordului de liberă circulație

De la începutul Acordului de liberă circulație pe care Elveția îl are cu UE, adică din 2002, şi până în 2019, populaţia țării a crescut cu 1,3 milioane de oameni. Imigraţia a contribuit cu un milion de persoane, circa 750.000 dintre ele provenind din UE.

Cetăţenii din UE, plus din ţări precum Islanda, Norvegia şi Liechtenstein au reprezentat 68% din cei 2,1 milioane de rezidenţi străini în 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS