5.1 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPadurile din Vâlcea, decimate de un sef al Ocolului Silvic Voineasa

Padurile din Vâlcea, decimate de un sef al Ocolului Silvic Voineasa

Procurorii si politistii vâlceni au in lucru un amplu dosar legat de defrisarile masive din zona Voineasa, in care principalul suspect este tocmai fostul sef al Ocolului Silvic, Gheorghe Deaconeasa.


Destituit spre sfârsitul anului trecut in urma unui control efectuat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânatoare Râmnicu Vâlcea, Deaconeasa a fost angajat la Directia Silvica Râmnicu Vâlcea (subordonata RNP Romsilva), fiind de-atunci in concediu medical. „Motivul anchetei ofiterilor coordonati de procuror este legat de taierile ilegale din padurile private“, a declarat ieri prim-procurorul Maria Nemoianu, seful Parchetului de pe lânga Tribunalul Vâlcea.


Ancheta in acest caz a demarat in urma unei sesizari intocmite, in luna septembrie a anului trecut, de catre ITRSV Vâlcea, potrivit caruia in zona Voineasa s-au efectuat mai multe taieri din padurile private, a spus ieri prim-procurorul Nemoianu. „Ancheta, efectuata de catre ofiterii Serviciului de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vâlcea impreuna cu procurori ai Parchetului de pe lânga Tribunal, a fost demarata in urma unui act de constatare privind mai multe taieri in unitati amenajistice, cercetându-se si eventuala implicare a sefului Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa. Dosarul este inca in lucru, pentru ca accesul in munti a fost ingreunat din cauza iernii. Este vorba despre un dosar complex, in care, deocamdata, se efectueaza verificari in teren fiind posibil sa se ceara expertize pentru stabilirea prejudiciilor“, a mai spus prim-procurorul Nemoianu.


Informatia a fost confirmata si de seful ITRSV Râmnicu Vâlcea, inspectorul-sef Gheorghe Poenaru, care a spus ca, in urma executarii unui control tematic la Ocolul Silvic Voineasa referitor la respectarea regimului silvic de catre proprietarii privati, s-au descoperit o serie de nereguli si posibila implicare a lui Gheorghe Deaconeasa in defrisarile ilegale.


Dat afara de la Ocolul Silvic Voineasa si mutat la Directie


„In urma verificarii modului de respectare a regimului silvic de catre 19 persoane fizice, posesoare a 127 ha de padure, prin Legea nr. 1/2000, am constatat taierea rasa a unei suprafete de 58,6 ha, dintre care pentru 44 au fost intocmite autorizatii de punere in valoare, iar 13,6 ha au fost taiate ilegal. Asa cum am scris si in raportul nr. 2500/15.09.2005 pe care l-am inaintat Directiei Silvice Vâlcea, Ministerului Agriculturii si Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, aproape toti proprietarii de paduri l-au mandatat pe seful Ocolului Silvic Voineasa sa-i reprezinte in relatiile cu organele administratiei publice locale. Mai mult, pentru 50 de hectare aflate in posesia unora dintre persoanele fizice, a fost incheiat un contract de paza (nr. 5061/2004) cu Directia Silvica Vâlcea, dar contractul nu a fost recunoscut ca valid de aceasta din urma. Potrivit adresei nr. 6787/22.08.2005 trimisa ITRSV Vâlcea, cauza nerecunoasterii contractului a fost tocmai reprezentarea proprietarilor la efectuarea predarii-primirii suprafetelor in cauza cu toate ca reprezentantul proprietarilor era seful Ocolului Silvic Voineasa, inginer Deaconeasa Gheorghe, aceeasi persoana care trebuia sa reprezinte si Directia Silvica Vâlcea, respectiv O.S. Voineasa la preluare“, a mai spus inspectorul-sef Poenaru.


In urma acestor constatari, ITRSV Vâlcea a propus sanctionarea personalului silvic, inginerul Gheorghe Deaconeasa si tehnicienii Dumitru Pomana, Gabriel Nastasescu si Ion Anton, conform Contractului colectiv de munca.


„In luna octombrie sau noiembrie a anului trecut, Comitetul Director a decis destituirea din functie a lui Gheorghe Deaconeasa. Ulterior, acesta a fost angajat in cadrul Directiei Silvice Râmnicu Vâlcea, care este subordonata RNP Romsilva“, a informat inspectorul-sef, precizând ca, dupa câte se stie, Deaconeasa nu s-ar fi prezentat deloc la serviciu, fiind de-atunci in concediu medical.


30 ha de padure, cumparate in 2004


Insa, anterior acestei povesti, Gheorghe Deaconeasa a cumparat in numele unei firme nu mai putin de 30 de hectare de padure la Obârsia Lotrului – Lacul Vidra, situate in extravilanul comunei Voineasa si aflate in vecinatatea Ocolului Silvic Voineasa (al carui sef era).


Toate contractele au fost incheiate in aceeasi zi, 10 decembrie 2004 (cu noua luni inainte de a-i fi intocmit ultimul raport), la acelasi notariat – „Biroul Notarului Public Elena Panait“ cu sediul in Râmnicu Vâlcea, strada General Magheru nr. 30.


Contractele de vânzare-cumparare (nr. 2730, 2729 si 2731) au fost incheiate cu mostenitorii Petrulian Mihai Dan (numele sau se regaseste si in raportul intocmit de ITRSV Vâlcea), Marinescu Radu Cristian si Radescu Victoria, posesori ai titlurilor de proprietate nr. 72, 73, 74 eliberate in 2004 de Comisia Judeteana Vâlcea pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor.


Pretul pe care l-a platit SC Soficarm SRL cu sediul in orasul Calimanesti, strada Tudor Vladimirescu bloc B 1, parter, judetul Vâlcea, inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J38/593/2004, Cod Unic de Inregistrare 16547080, prin delegat Deaconeasa Gh. Gheorghe, cu domiciliul in orasul Calimanesti, strada Calea lui Traian nr. 297, judetul Vâlcea, pentru fiecare suprafata de teren (câte zece hectare) a fost 1,8 miliarde de lei. Concret, Gheorghe Deaconeasa a cumparat intr-o singura zi 30 de hectare de teren forestier, invecinat la sud cu Ocolul Silvic Voineasa, pentru care a virat direct in contul vânzatorilor sau a imputernicitilor acestora suma de 5,4 miliarde de lei.


5 ha de teren forestier, vândute in februarie 2006


In urma cu mai putin de doua luni, la data de 21 februarie 2006, Deaconeasa vinde prin acelasi notariat (al Elenei Paraschiv) si in numele aceleiasi firme – SC Soficarm SRL -, de aceasta data cu sediul in comuna Voineasa, strada Capra Foii, judetul Vâlcea, aproape 5.000 mp de padure, format din patru suprafete, la pretul de 850 de milioane de lei vechi.


„Imobilele ce vând prin actul de fata au fost dobândite de SC Soficarm SRL prin cumparare, in baza contractului de vânzare-cumparare autentificat sub nr. 494/10 martie 2005, BNP Elena Paraschiv, Râmnicu Vâlcea, data de când SC Soficarm SRL stapâneste imobilele de mai sus, continuu si netulburata de nimeni sub nume de proprietara“, se arata in contractul autentificat sub nr. 231 din 21 februarie 2006.


Ce spune legea


Art. 28, alin. 5, 6, 7 si 8 din Legea nr. 1/2000, asa cum a fost modificata prin Legea nr. 247/2005, stabilesc urmatoarele:


(5) Suprafetele forestiere aflate in proprietate comuna, conform naturii acestora, ramân in proprietate indiviza pe toata durata existentei lor.


(6) Membrii formelor asociative aflati in devalmasie sau indiviziune nu pot instraina propriile cote-parti unor persoane din afara acestora.


(7) Terenurile acestor forme asociative nu pot fi instrainate in nici un mod, in intregime sau in parte.


(8) In cazul dizolvarii formelor asociative proprietatea indiviza a acestora va trece in proprietatea publica a consiliilor locale in raza carora se afla terenurile respective.


APPR: „Terenurile cumparate de Deaconeasa sunt ale Obstilor de mosneni“


Presedintele Asociatiei Proprietarilor de Paduri din România (APPR), avocat Bogdan Tudor, a declarat ca itele sunt mult mai incurcate decât par.


„Terenurile de la Obârsia Lotrului (din care fac parte si cele 30 de hectare cumparate in 2004 de Gheorghe Deaconeasa) sunt acum revendicate, in baza actelor de proprietate, de trei obsti de mosneni din judetul Gorj: Obstea Banca Gilortul, Obstea Pociovalistea si Obstea Belcesti Peresti.


Din câte stiu, Gheorghe Deaconeasa a dat in judecata obstile de mosneni sustinând ca este proprietar pe mai multi munti din zona. Miza este cu atât mai mare cu cât, potrivit legii, terenurile care apartin acestor forme asociative nu pot fi instrainate pe toata durata existentei lor“, a mai spus avocatul Bogdan Tudor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS