6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoluarea sufocă oraşul. Garda de Mediu şi Primăria se ceartă pe Facebook

Poluarea sufocă oraşul. Garda de Mediu şi Primăria se ceartă pe Facebook

Poluarea sufocă încet, dat sigur oraşul Craiova. De ani buni, aerul devine în anumite perioade ale anului irespirabil. Mirosul pestilenţial emanat de la Groapa de gunoi a oraşului strică de mult timp calitatea aerului din oraş. Sucursala Electrocentrale Craiova II „otrăvește“ aerul cu pulberi în suspensie, cu miros de sulf, praf de cărbune şi miros de dioxid de azot. Şi cu toate acestea, autorităţile se ceartă pe Facebook, ca drept dovadă că le pasă de sănătatea craiovenilor. „Războiul” a pornit între Garda de Mediu Dolj şi Primăria Craiova. Instituţiile îşi pasează de la una la alta responsabilitatea de a controla activitățile cu impact asupra mediului.

Foc pe bulevardul Râului
Foc pe bulevardul Râului

Între timp, craiovenii se plâng că sunt „otrăviţi” de fumul care emană de la arderile necontrolate de materiale provenite din dezmembrări.

În oraş sunt două puncte critice, zona bulevardului Râului şi Bariera Vâlcii, unde zilnic se ard componente auto, care degajă fum negru şi toxic. Traficul rutier îşi aduce şi el din plin aportul la poluarea oraşului, ca să nu mai vorbim de marii poluatori, atâţia câţi au mai rămas.

Poluarea sufocă oraşul. Legea mirosurilor, altă responsabilitate a autorităţilor

Poluare
Poluare

Una peste alta „disputa” competenţelor a izbucnit acum, când legea mirosurilor a intrat în vigoare.
Potrivit legii, „disconfortul olfactiv” este „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare”. Prin urmare, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement.

Trebuie să controleze preventiv şi la sesizarea populaţiei activităţile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului. Autoritatea de mediu va putea dispune încetarea temporară sau definitivă a activităţilor care generează disconfort olfactiv, precum şi pentru nerespectarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv.

Groapa de gunoi a orașului
Groapa de gunoi a orașului

Cum au început discuţiile

Cu trei zile în urmă, Garda de Mediu Dolj a postat pe pagina sa de Facebook un anunţ. Autoritatea în domeniul mediului îi îndemna pe craioveni să ţintească şi primăria cu sesizări şi critici, atunci când vine vorba despre poluarea aerului. În plus, cetăţenii sunt sfătuiţi să sune la telefonul cetăţeanului când simt mirosuri pestilenţiale sau de fum.

Poluare
Poluare


„Utilizaţi telefonul cetăţeanului 0251.984- pentru mirosuri respingatoare sau fum în municipiul Craiova
Începand cu ultima decadă a lunii august au fost înregistrate la Comisariatului Judeţean Dolj al Garzii Naţionale de Mediu mai multe sesizari prin care s-au semnalat aspecte legate de calitatea aerului respirat în Craiova.
Aspectele semnalate nu sunt noi, sunt cunoscute comisariatului încă din primavara anului 2020 când, a fost înregistrat de asemenea, un flux crescut de sesizări, generate de mirosuri care au lipsit în perioada de vară şi au reapărut ca fenomen, la începutul lunii septembrie.
În luna aprilie ca şi acum, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, autoritate competentă în supravegherea calităţii aerului prin intermediul sistemului automat de monitorizare a calitatii aerului, inclus în Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, format din 5 staţii automate – nu a informat Comisariatul Judeţean Dolj al GNM, în cursul anului curent, despre situaţii deosebite înregistrate,se arată în anunţ.

Pentru efectuarea de constatări vizuale şi olfactive, atât cât ne permite logistica, o echipă de comisari a efectuat, dupa orele de program, în intervalul orar 21.00 – 24.00 – acţiuni în mai multe zone, supuse sesizărilor, considerând că mirosul migrează odata cu curenţii de aer şi nu au fost constatate în desfăşurare activităţi generatoare de emisii care depreciază calitatea atmosferei.
Luând în considerare faptul că în mai multe zone din minicipiul Craiova locuiesc familii care obţin venituri din incendierea de materiale pentru recuperarea metalelor feroase şi neferoase – aceste acţiuni alterând calitatea aerului, am notificat Primăria Municipiului Craiova pentru aplicarea, prin Poliţia Locală a Municipiului Craiova, a prevederilor HCL. art.44 lit.b.: ” constituie contravenţie – prelucrarea sau depozitarea unor materiale care emană mirosuri respingătoare sau fum”.Cetatenii pot semnala astfel de situatii care sunt de competenţa Primăriei municipiului Craiova la telefonul cetatenului 0251.984″,

se arată în anunţ.

Poluarea sufocă oraşul.Garda de Mediu scoate SE Craiova II de pe lista poluatorilor ?

Groapa de gunoi
Groapa de gunoi a orașului

Garda de Mediu susţine că SE Craiova II nu poluează aerul. Operatorul produce la acest moment agent termic primar folosind gaze naturale şi nu cărbune. Într-adevăr cele două grupuri pe gaze sunt funcţionale începând cu data de 19 august 2020. Numai că problemele apar în sezonul rece, când sunt pornite cele două grupuri energetice pe cărbune. În plus, chiar în primăvara acestui an, SE Craiova II a fost amendată de Garda de Mediu cu 50.000 de lei pentru poluare.

Poluare
Aerul din Craiova greu de respirat

„Dacă în luna aprilie se putea suspiciona activitatea SE Craiova II – ca fiind sursa cauzatoare a disconfortului, lucru care nu a fost dovedit în urma inspecţiilor, pentru perioada în care au aparut sesizările, putem afirma că activitatea instalaţiei de ardere a cărbunelui a SE Craiova II este exclusă ca sursă generatoare, ca urmare a nefuncţionarii începând cu data de 19.08.2020 şi până la data curentă.
Agentul termic şi aburul industrial necesar sistemului de termoficare al oraşului sunt produse în cadrul SE Craiova II de doua instalaţii medii de ardere cu funcţionare pe gaz natural, sistemul de ardere pe bază de păcură fiind desfiinţat odată cu punerea în funcţiune a noului sistem”, se menţionează în acelaşi anunţ.

Groapa de gunoi
Groapa de gunoi a orașului

Primăria aruncă pisica în ograda Gărzii de Mediu

Văzând anunţul făcut de Garda de Mediu, Primăria Craiova a ripostat pe propria pagină de Facebook. Ca într-un joc de prostit copii, administraţia locală le spune craiovenilor să sune la Gardă, dacă vor să anunţe o sursă de poluare şi postează numerele de telefon ale instituţiei.


„Având în vedere informațiile apărute astăzi în spațiul public, mai exact pe pagina de Facebook oficială a Gărzii de Mediu Dolj, prin care instituția mai sus amintită transferă în mod eronat atribuțiile proprii către Primăria Municipiului Craiova, pentru informarea corectă a opiniei publice, facem următoarele precizări:

singura instituție abilitată de a controla activitățile cu impact asupra mediului și de a aplica sancțiuni contravenționale persoanelor fizice sau juridice este Garda de Mediu conform art. 13 lit. b din HG 1005/2012;

doar aceasta instituţie are acces deplin în amplasamentele și incintele în care se desfășoară sau se prezumă că se desfășoară o activitate generatoare de impact negativ asupra mediului conform art. 14 lit b din aceeași HG”,

se menţionează în postarea primăriei.

Aer poluat în Craiova
Aer poluat în Craiova

Poliţia Locală are atribuţii restrânse

În aceeaşi postare se mai spune că:

„- Poliția Locală a Municipiului Craiova, conform art 44 lit. b din HCL 319/2009, pe care Garda de Mediu nici măcar nu o menționează în postare, are atribuții strict pe domeniul public, neavând permisiunea de a pătrunde în spațiul privat;aceste lucruri menționate anterior au fost lămurite instituțional cu mult timp în urmă, de atunci, Garda de Mediu Dolj a efectuat numeroase acțiuni la care a solicitat și primit asistență din partea Poliției Locale, Jandarmeriei și Poliției Naționale.

Mai mult, Poliția Locală a Municipiului Craiova, conform HCL 319/2009, poate aplica amenzi în cuantum de 400 – 800 lei, în timp ce amenzile aplicate de Garda de Mediu sunt între 3.000 și 60.000 lei și pot avea un impact major asupra celor care desfășoară astfel de activități ilicite. În continuare, la solicitarea Gărzii de Mediu Dolj, Poliția Locală Craiova o să participe la toate acțiunile desfășurate de aceasta.
Adresa menționată în postarea Gărzii de Mediu Dolj nu poate avea niciun efect în acest moment având în vedere faptul că din 15 martie 2020, o dată cu instituirea stării de urgență, Poliția Locală Craiova se află sub coordonarea operațională a IPJ Dolj – Poliția Municipiului Craiova deci, respectiva adresă trebuia comunicată direct către IPJ Dolj.
Astfel, sfătuim locuitorii municipiului Craiova să apeleze direct Garda de Mediu la numărul te telefon 0251 51 8614 sau 0374 628251, pentru a sesiza asemenea situații de încălcare a legii, pentru a scurta circuitul informațional. Aceste tipuri de sesizări primite la Telefonul Cetățeanului vor fi transmise tot Gărzii de Mediu Dolj”.

În concluzie, se ridică o întrebare: „Ce să mai înţeleagă craioveanul de rând, când este lăsat singur în faţa acestui „ucigaş tăcut”, poluarea?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS