Primăria Craiova reia licitaţiile pentru Sf-urile parcărilor supraetajate. Este pentru a treia oară, după ce licitaţiile au fost anulate în luna iunie şi augus a.c. Administraţia local craioveană are deja banii, suma de 40.000 de lei pentru realizarea celor două studii de fezabilitate. Cele două parcări vor fi amplasate în două zone destul de aglomerate ale oraşului. Una va fi amenajată în zona Pieţei Centrale, la intresecţia străzii Calea Bucureşti cu strada Fraţii Goleşti. Cea de-a doua va fi amplasată în zona Parcului „Romanescu”, la intersecţia străzii Unirii cu Corneliu Coposu.
De când şi-a manifestat intenţia de a amenaja cele două parcări supraetajate, primăria Craiova a încercat în două rânduri să găsească specialişti pentru realizarea SF-urilor. Licitaţiile au fost de fiecare dată amânate. La începutul acestei săptămâni administraţia locală a reluat licitaţia pentru cele două studii de fezabilitate.
Prin cele două proiecte municipalitatea doreşte crearea celor două parcări pentru creearea de locuir de parcare.
A treia licitaţie
Iniţial, cele două licitaţii au fost lansate la începutul lunii iunie. Au avut aceeaşi valoare estimată de 16.806 lei şi acelaşi criteriu de atribuire: cel mai bun raport calitate-preţ. Primăria a mers pe varianta unei achiziţii directe. Numai că, ambele proceduri au fost anulate până la sfârşitul lunii iunie, deoarece nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă.
În luna august, licitaţiile privind amenajarea unor parcări supraetajate pe strada Unirii, la intersecţia cu strada Corneliu Coposu (SF), şi pe strada Fraţii Goleşti, intersecţia cu Calea Bucureşti (SF), au fost reluate. Anunţul pentru cumpărare directă a fost postat în sistemul electronic în data de 14 august, iar ofertele erau aşteptate până la 21 august. Valoarea de contract a rămas neschimbată: 16.806,36 lei.
Nici de această dată nu s-a găsit un proiectant şi licitaţiile au fost anulată.
Pe 12 octombrie a.c., primăria a reluat pentru a treia oară achiziţia. Condiţiile de participare sunt aceleaşi. ofertele pot fi depuse până în data de 19.10.2020. Preţurile rămân neschimbate şi nu se actualizeaza pe toata durata contractului. Durata maximă de prestare a serviciilor va fi de 30 de zile de la data primirii ordinului de începere a prestării serviciilor. Din cadrul duratei de prestare nu fac parte perioadele necesare obţinerii avizelor şi acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism şi avizării studiului.
Cum vede Primăria cele două parcări supraetajate
Primăria a trasat în linii mari şi modul cum ar trebui să arate cele două parcări. Cea din scuarul din faţa Parcului „Nicolae Romanescu“ ar trebui să fie construită pe structură metalică, din ţevi rectangulare legate între ele. Sistemul de parcări supraetajate va trebui să ofere posibilităţi de parcare în versiune de 2, 3, 4 sau 5 etaje şi să permită utilizatorilor să parcheze în mod independent. Capacitatea de ridicare per maşină pe platformele superioare va fi de două tone, iar capacitatea de mișcare a platformelor de jos de trei tone.
Parcarea supraetajată va avea iluminat public, va fi supravegheată video şi va avea o capacitate de minimum 400 de locuri.
Pentru parcarea din faţa parcului se estimează o durată de funcționare de minimum 80 de ani.
O parcare supraetajată de 144mp, lângă Piaţa Centrală
Zona de la Piaţa Centrală aleasă de primărie pentru parcarea supraetajată are 144 mp. Necesitatea unei parcări aici se datorează „numărului mare de autoturisme din zonă şi lipsei locurilor de parcare“. În rest, parcarea ar trebui să aibă tot structură metalică, 2.000 kg capacitatea de ridicare per maşină pe platformele superioare, 3.000 kg capacitatea de mişcare a platformelor de jos şi monitorizare video. Durata estimată de funcționare a acesteia este de minimum 20 de ani. Nu se cunoaşte încă numărul de utilizatori, pentru că „nu s-a realizat un recensământ de trafic“, după cum se menţionează în caietul de sarcini.