7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Rodica Stoian, ORL: Consultul medical, necesar pentru diagnosticul şi tratamentul specific al virozelor de sezon

Dr. Rodica Stoian, ORL: Consultul medical, necesar pentru diagnosticul şi tratamentul specific al virozelor de sezon

Chiar dacă purtarea măştii ne protejează nu doar de Covid, ci şi de alte virusuri, virozele banale de sezon au început deja să îşi facă simţită prezenţa. Din cauza fricii de noul coronavirus, mulţi părinţi se gândesc de două ori acum înainte de a merge cu copilul la medic. Chiar şi unii adulţi evită deplasarea la doctor. Cu toate acestea, pentru a diferenţia între afecţiuni şi a pune diagnosticul corect, cel mai important este consultul medical faţă în faţă, atrage atenţia dr. Rodica Stoian, medic primar ORL

Faringitele netratate pot evolua către infecţii care necesită antibiotic

Printre cele mai banale viroze specifice sezonului rece se numără rinitele, care afectează, în special, copii de vârstă mai mică. „Rinitele vin cu secreţii apoase – nu colorate, nu galbene – şi se tratează foarte simplu, cu decongestionante nazale. Dar pot dura până la 10-14 zile. Sunt adesea afectaţi copiii mici, mai ales cei care au un frate la grădiniţă sau la şcoală”, explică dr. Rodica Stoian.

Tot virale sunt şi faringitele acute, care se manifestă prin odinofagie, adică o jenă în gât, care se ameliorează la înghiţirea de alimente şi prin consumul de lichide.
„Faringita este mai greu de recunoscut la bebeluşi, care nu se pot exprima şi nu pot spune că îi doare în gât”, spune medicul ORL.

Dacă nu e tratată corespunzător, faringita poate evolua către o faringoamigdalită. „Aceasta nu se tratează cu antibiotic. Dar dacă nu e tratată corect cu simptomatice, cu antiinflamatorii, vitamina C, hidratare corectă, repaus, care e important când avem o viroză, fie că suntem adulţi, fie că suntem copii, poate evolua către o infecţie bacteriană. Iar aceasta va necesita antibiotic. În această fază, apare deja jenă şi la înghiţirea alimentelor sau a lichidelor, chiar şi la înghiţirea propriei salive”, transmite dr. Stoian.

În ORL, consultul online nu suplineşte consultaţia faţă în faţă

În sfera afecţiunilor ORL, pentru a face diferenţierea corectă între diferite afecţiuni şi forme ale acestora, este necesară vizita la cabinet.

„E uşor de diferenţiat între faringite, de exemplu, dar cel mai bine este ca pacientul să se adreseze medicului şi să meargă la consult. Şi consultaţia online este în regulă, dar nu este la fel de relevantă ca o consultaţie faţă în faţă în cazul nostru, al specialiştilor din sfera ORL”, adaugă medicul. „Indiferent cât de performant este dispozitivul cu care se face poza, aceasta tot nu suplineşte consultaţia ca atare.”

Medicul menţionează şi anginele virale, herpetice şi confuziile care se pot face uşor, în lipsa specialistului: „Se poate face uşor confuzia între angienele virale şi cele cu puroi, pentru că e vorba, în ambele cazuri, de nişte vezicule care se rup.”

Nu se dă antibiotic pentru orice formă de otită

O afecţiune des întâlnită în sfera ORL în sezonul rece este otita. „Când apar secreţiile nazale abundente, mai ales la copil, prin canalul prin care nasul şi urechea comunică între ele se poate ajunge rapid la inflamarea urechii medii. Se întâmplă atunci când secreţiile nazale nu sunt eliminate corespunzător. În primă fază, acest lucru duce la o inflamaţie otică, aşa cum o numesc colegii pediatri, adică o inflamaţie uşoară, care nu se tratează cu antibiotic, ci cu antiinflamator şi dezobstruante nazale”, spune dr. Rodica Stoian.

Însă dacă secreţiile nazale nu se elimină, poate ajunge lichid în casa timpanului şi otita devine seroasă. În funcţie de cum arată lichidul respectiv, medicul decide dacă este cazul de antibiotic sau nu. „Nu toate otitele seroase se tratează cu antibiotic. În schimb, în otita supurată, când deja se ajunge la perforarea timpanului, este nevoie de antibiotic”, transmite medicul.

Coronavirusul sperie pacienţii

Pentru că unele simptome care apar în infecţia cu noul coronavirus sunt similare cu cele specifice anumitor afecţiuni din sfera ORL, mulţi oameni se panichează atunci când se confruntă cu ele. Însă dr. Rodica Stoian spune că vizita la medic îi poate linişti pe pacienţi: „Am avut o pacientă cu otită externă cauzată de toaletarea urechii şi era panicată că poate are Covid, pentru că i-a spus cineva că noul coronavirus afectează urechea. Şi a venit foarte speriată, deşi avea cu totul altceva. De aceea, cel mai bine e să ne adresăm medicului. Pacienţii cu Covid pot avea şi simptome asemănătoare virozelor banale, dar mai există şi simptomele specifice, care ne ajută să diferenţiem între afecţiuni.”

În sfera ORL, infecţia cu coronavirus are nişte simptome specifice, precizează medicul, cel mai frecvent fiind anosmia, dispariţia mirosului: „Este recunoscut de toţi pacienţii, chiar şi de copiii mai mici”, transmite dr. Stoian. „De când a început pandemia, pacienţii sunt reticenţi să vină la medic, dar este o greşeală. Le este teamă să meargă undeva unde se duc alte persoane bolnave, e firesc, dar numai consultând, noi putem pune diagnosticul precis şi putem oferi tratament specific.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS