2.6 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor

Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor

Data limită de depunere a cererilor în cadrul în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, este 23 octombrie, inclusiv.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), reamintește fermierilor că termenul limită de depunere a cererilor de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi, este 23 octombrie 2020, inclusiv.

Astfel, în perioada 25 septembrie 2020 și până în prezent au fost depuse cereri de sprijin, după cum urmează:

  • în sectorul zootehnic – bovine – 43.532 cereri pentru un număr de 578.281 capete;
  • în sectorul zootehnic – ovine și/sau caprine – 38.597 cereri pentru un număr de 8.456.811 capete;
  • în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi – 44.428 cereri pentru o suprafață de 68.674 ha.

Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară

Dintre acestea, la nivelul APIA Centrul județean Gorj, până în prezent, au fost depuse:

  • în sectorul zootehnic – bovine – 820 cereri pentru un număr de 8.939 capete;
  • în sectorul zootehnic – ovine și/sau caprine – 444 cereri pentru un număr de 100.987 capete;
  • în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi – 183 cereri pentru o suprafață de 159,76 ha.

Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei și urmează să fie plătit până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.

Potențialii beneficiari ai acestui sprijin temporar cu caracter excepțional sunt fermierii activi, conform definiției în sensul art. 9 din Reg. (UE) nr.1307/2013, respectiv legislației naționale, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, și/sau fermieri din sectorul vegetal, respectiv cei din sectorul de legume-fructe și cartofi, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 și care respectă criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19.

Alocarea financiară pentru această măsură este de 150 milioane de euro

Fermierii activi sunt:

  • beneficiarii care au îndeplinit calitatea de fermier activ și au încasat plăți directe conform dovezilor verificabile aferente cererii unice de plată din campania 2019;
  • beneficiarii care au solicitat plăți directe pentru prima dată în anul 2020 și îndeplinesc prevederile OM nr.619/2015 cu modificările şi completările ulterioare.

Cererile de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional aferente sectoarelor bovine, ovine, caprine, sectorulului legume-fructe și cartofi, însoțite de documentele generale și specifice, pot fi depuse la centrele județene/locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București sau transmise prin fax, poștă sau format electronic scanat prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către beneficiar pe fiecare pagină a documentului transmis.

Alocarea financiară pentru această măsură este de 150 milioane de euro.

Pentru mai multe detalii privind condițiile generale și specifice de acordare a Sprijinului temporar cu caracter excepțional, consultați Ghidul solicitanților pentru măsura 21 – sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza covid-19 (articolul 39b) accesând linkul http://www.apia.org.ro/ro/ajutor-de-stat-covid-19/masura-21

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS