Un studiu efectuat pe mai mult de 400 de pacienți din India arată că efectele plasmei nu sunt suficiente pentru a îmbunătăți recuperarea după boală, potrivit SkyNews.
Conform unui nou studiu, plasma convalescentă nu are beneficii clinice pentru pacienții cu COVID-19. Studiul, publicat în British Medical Journal, a evaluat 464 de pacienți COVID-19 internați în spitale din India în perioada aprilie-iulie.
Au fost împărțiți în două grupuri – unul a primit două transfuzii de plasmă convalescentă la distanță de 24 de ore și cea mai bună îngrijire standard. Celălalt grup a primit doar cele mai bune îngrijiri standard.
După șapte zile, grupul care a primit plasma a arătat o ameliorare a simptomelor, ducând la rate mai mari de „conversie negativă”, semn că virusul este neutralizat de anticorpi.
Dar, cu toate acestea, administrarea plasmei nu a redus numărul deceselor și nici nu a arătat efecte în formele severe de boală în termen de 28 de zile, studiul afirmând că nu a arătat „niciun beneficiu clinic net pentru pacienți”.
„Performanța slabă a plasmei convalescente în acest proces este dezamăgitoare, dar nu pe deplin surprinzătoare”, a spus Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea Reading.
Jones a adăugat este mai probabil ca plasma să fie eficientă dacă este administrată unui pacient la scurt timp după ce a contractat virusul și că studiile viitoare ar trebui să se concentreze asupra acestui lucru.