2.3 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateTestarea clinică a unui medicament antiosteoporotic ca potențial tratament pentru COVID-19, aprobată de Italia

Testarea clinică a unui medicament antiosteoporotic ca potențial tratament pentru COVID-19, aprobată de Italia

Demararea testării clinice pe oameni a medicamentului antiosteoporotic raloxifen ca potențial tratament împotriva COVID-19 a fost apobată astăzi de autoritatea de reglementare a medicamentelor din Italia. Se speră că acesta va ameliora simptomele și va diminua infecțiozitatea, potrivit Reuters.

Medicamentul a fost identificat drept potențial tratament pentru coronavirus de cercetători. Aceştia au folosit un supercomputer pentru a analiza peste 400.000 de molecule pentru caracteristici chimice care ar putea inhiba virusul, concentrându-se pe cele deja aprobate pentru uz uman.

Oamenii de știință speră că raloxifenul va bloca replicarea virusului în celule și cauza astfel încetinirea avansării COVID-19

Andrea Beccari, o reprezentantă a Excalate4Cov – un consorțiu public-privat din cadrul Dompé Farmaceutici- afirmă că oamenii de știință speră că raloxifenul, un medicament generic cunoscut ca un modulator receptor selectiv al estrogenului, va bloca replicarea virusului în celule și cauza astfel încetinirea avansării COVID-19.

„Inhibă replicarea virusului, prevenind astfel agravarea stării pacienților cu simptome ușoare. De asemenea, scade infecțiozitatea, limitând încărcătura virală”, afirmă Marco Allegretti, șeful departamentului de cercetare de la Dompé Farmaceutici.

Anumite dovezi arată că estrogenul ar putea avea un efect protectiv în rândul femeilor în premenopauză

Anumite dovezi descoperite la începutul pandemiei arată că estrogenul ar putea avea un efect protectiv în rândul femeilor în premenopauză. Unii cercetători cred că raloxifenul, prescris pentru întărirea oaselor femeilor în vârstă care au niveluri scăzute de estrogen, ar putea oferi o protecție similară.

Studiul clinic se va desfășura în 450 de spitale

Studiul clinic se va desfășura în 450 de spitale. Acesta va include și pacienți aflați la domiciliu, urmând să debuteze la Spitalul Spallanzani din Roma și Spitalul Humanitas din Milano într-o primă fază. Înscrierea pacienților va dura 12 săptămâni.

Platforma Excalate4Cov, susținută de Comisia Europeană

Platforma Excalate4Cov este susținută de Comisia Europeană și coordonează centre de supercomputere din Italia, Germania și Spania împreună cu companii farmaceutice și centre de cercetare.
Aceasta folosește o bază de date de peste 500 de miliarde de molecule și poate procesa peste 3 milioane de molecule pe secundă folosind patru supercomputere cu o capacitate de procesare de peste 122 de petaflops, o unitate de măsurare a vitezei egală cu o mie de triliarde de operații pe secundă.

Cercetătorii au folosit supercomputerele pentru a crea o structură 3D a 12 proteine de coronavirus și au realizat simulări pentru a vedea unde acestea ar putea fi atacate de un medicament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS