Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au înapoiat procurorilor dosarul unui executor judecătoresc trimis în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni. Este vorba de infracţiuni de abuz în serviciu, delapidare sau înşelăciune. Prejudiciul adus unui număr de 42 de persoane fizice și juridice este de aproape 2 milioane de euro, după cum au susținut anchetatorii.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova anunţa, în februarie, trimiterea în judecată a unui executor judecătoresc din Craiova. Acesta a fost acuzat de comiterea a 11 infracţiuni.
Potrivit anchetatorilor, inculpatul și-ar fi însușit diverse sume de bani din conturile debitorilor.
„În calitate de executor judecătoresc (…), şi-a însuşit din conturile de consemnare ale Biroului Executor Judecătoresc D.M., pe care le gestiona, prin viramente în conturile curente ale acestui birou şi în conturile personale, prin retrageri în numerar, sume importante de bani încasate de la debitorii din dosarele de executare sau de la terţe persoane participante la procedurile de licitaţie publică reale sau fictive, organizate de inculpat în cadrul acestor dosare, fără a le distribui creditorilor“, au explicat anchetatorii.
42 de persoane prejudiciate cu aproape 2 milioane de euro
Procurorii craioveni mai susţin că acelaşi executor a promis mai multor persoane unul şi acelaşi imobil. Ar fi încasat însă banii de la toate persoanele.
„A încheiat cu diverse persoane fizice promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, prin care promitea să le vândă, cel mai târziu până în anul 2018, imobile situate în Craiova. Asupra imobilelor el însuşi urma să dobândească dreptul de proprietate cel mai târziu în anul 2031, în baza unor alte promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiate de el cu adevăratul proprietar. Unul şi acelaşi imobil a fost promis de inculpatul D.M. mai multor persoane, încasând totodată şi preţul imobilului (total sau parţial) de la fiecare dintre aceste persoane, fără a efectua vreun demers care să arate intenţia lui reală de a dobândi de la adevăratul proprietar, în viitorul apropiat, proprietatea asupra bunurilor respective, pentru a le putea revinde mai departe promitenţilor cumpărători“, au mai susţinut anchetatorii.
Procurorii craioveni au mai susţinut că prejudiciul total este de 9.170.445. Ar fi fost prejudiciate 42 de persoane fizice şi juridice.
Dosarul unui executor judecătoresc, restituit procurorilor
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova în februarie şi a intrat în procedură de cameră preliminară.
În iulie, judecătorul de cameră a dispus ca procurorii să remedieze o serie de neclarităţi din rechizitoriu.
Ulterior, pe 29 octombrie, instanţa a restituit dosarul procurorilor craioveni.
„Restituie cauza privind pe inculpatul Drăgoi Mihai, trimis în judecată prin rechizitoriul nr. 766/P/2018 din 31 ianuarie 2020 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Menţine măsura arestării preventive a inculpatului pentru 30 de zile”, a dispus instanţa.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova poate fi contestată la Înalta Curte de casaţie şi Justiţie.