1.2 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAcneea, o boala rebela

Acneea, o boala rebela

Acneea este o provocare pentru orice medic dermatolog. Dintre toate afectiunile intâlnite cu o frecventa deosebita, aceasta boala se dovedeste destul de rebela la tratamente. Cu rabdare si perseverenta, se pot obtine insa rezultate bune.


Acneea este una din cele mai frecvente boli ale omului. 30-50% dintre adolescenti fac diverse forme. Acneea vulgara este intâlnita la fete intre 13 si 17 ani si la baieti intre 15 si 19 ani si se manifesta sub forma unor comedoane deschise (puncte negre) sau inchise, papule, pustule si chisturi care apar in special pe fata, pe gât, portiunea superioara a toracelui si umeri.


Acneea poate sa apara insa la orice vârsta. Femeile, in a treia si a patra decada de viata, pot prezenta leziuni acneice pe barbie si in jurul gurii. Aceasta afectiune poate sa apara insa la orice adult (acneea rosacee), dar si la pacientii tratati cu antibiotice sau cei care fac corticoterapie in urma utilizarii de creme sau uleiuri iritante.


Tratamentul


Ca orice boala, acneea poate duce in timp la aparitia unor complicatii cum ar fi: formarea de chisturi, modificari de pigmentatie la pacientii cu tenul inchis, cicatrice, probleme psihice. De aceea, medicii recomanda inceperea unui tratament cât mai devreme posibil. Orice tratament trebuie insa sa inceapa cu educarea pacientului. „Acesta trebuie atentionat ca vor fi necesare cel putin patru-sase saptamâni pâna la obtinerea unei ameliorari evidente, iar leziunile vechi necesita câteva luni pâna la disparitie. Ameliorarea leziunilor de la nivelul pieptului si spatelui necesita un timp suplimentar, aceste regiuni raspunzând mai lent la tratament. De asemenea, trebuie atentionat ca nu trebuie sa intervina asupra leziunilor. Factorii alimentari sunt mai putin importanti in aparitia si evolutia acneei decât se credea in trecut. Daca pacientul considera ca un anumit aliment ii exacerbeaza acneea, acesta va fi evitat patru-sase saptamâni, apoi reintrodus“, a spus dr. Mileva Câtu, medic primar dermato-venerologie la Policlinica ELGA din Craiova.


Tratament cu antibiotice


Tratamentul propriu-zis consta in administrarea unor medicamente si trebuie aplicat numai la recomandarea si sub supravegherea medicului dermatolog.


„Unul dintre cele mai cunoscute procedee terapeutice de reducere a secretiei seboreice este indepartarea sebumului cu apa si sapun neiritabil, de mai multe ori pe zi. Se aplica apoi un tratament local cu derivate de acid retinoic (crema sau gel – in functie de sensibilitatea individuala) etc. In timpul tratamentului trebuie evitata stoarcerea chisturilor sau a comedoanelor. Urmeaza apoi administrarea locala sub forma de lotiuni si pomezi care au in compozitie antibiotice cu spectru larg, iar in general se administreaza tetraciclina – 500 mg de doua ori pe zi, eritromicina – 500 mg de doua ori pe zi, doxiciclina – 100 mg de doua ori pe zi“, a sustinut dr. Mileva Câtu.


Dupa sase saptamâni de la inceperea tratamentului, pacientul trebuie sa revina la control la cabinetul medicului specialist dermatolog care va stabili scaderea progresiva a dozei de antibiotice administrate, pâna se ajunge la cea mai mica doza necesara pentru mentinerea efectului.


Netratata, acneea vulgaris dispare spontan, in cele mai multe dintre cazuri. Afectiunea poate insa persista la anumite persoane de-a lungul perioadei adulte, lasând cicatrice severe. Pacientii tratati cu antibiotice continua sa se amelioreze in primele trei-sase luni dupa tratament, insa boala poate sa reapara mai târziu, in ciuda tratamentului.


Dermabraziunea


Tratamentul acneei se poate face si prin laserterapie sau prin dermabraziune. Dermabraziunea este un procedeu estetic constând in excizia urmata de refacerea chirurgicala a cicatricelor profunde si prin abraziunea leziunilor acneice inactive, in special a cicatricelor plane, superficiale. Procedeul nu este insa recomandat persoanelor cu ten inchis la culoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS