11.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalApel public către instituțiile statului pentru punerea în valoare a Ansamblului „Calea Eroilor”

Apel public către instituțiile statului pentru punerea în valoare a Ansamblului „Calea Eroilor”


Conducerea Universității „Constantin Brâncuși”(UCB) a înaintat mai multor instituţii un ”APEL PUBLIC LA RESPONSABILITATEA STATULUI ROMÂN FAȚĂ DE SITUAȚIA ANSAMBLULUI BRÂNCUȘI DE LA TÂRGU JIU”. Aceste instituţii sunt: Președinția României; Guvernul; Ministerul Culturii; Institutul Național al Patrimoniului, Comisiei pentru Cultură și Media a Senatului; Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă a Camerei Deputaților și Academiei Române.

În apel se amintește despre proiectul de reabilitare și punere în valoare a Căii Eroilor

În apel se amintește despre proiectul de reabilitare și punere în valoare a Căii Eroilor pe care sunt amplasate operele brâncușinele Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Fără Sfârșit. Operele nu au mai beneficiat de programe de restaurare, iar proiectul de reabilitare a Căii Eorilor, demarat recent, este blocat. În zona centrală a rămas doar un șanț, după ce câștigătorii licitației și subcontractorii s-au certat pe bani. Lucrările vizeză reabilitarea rețelei de utilități.

Nu se știe dacă va intra în Patrimoniul Mondial al UNESCO

Semnatarii Apelului, președintele Senatului UCB, Adrian Gorun și rectorul UCB Sorin Purec, vorbesc de luarea de urgență de măsuri, având în vedere că România va încerca anul viitor să includă Ansamblul „Calea Eroilor” în Patromoniul Mondial al UNESCO.

„ În primul rând, este nevoie de o evaluare reală, profesionistă a stării fizice a Coloanei Infinite”

„ În primul rând, este nevoie de o evaluare reală, profesionistă a stării fizice a Coloanei Infinite, Porții Sărutului, Aleii Scaunelor și Mesei Tăcerii, și de identificare în timp util a modalităților optime de întreținere, conservare și restaurare. În ultimii ani, în timp ce operele de la Târgu Jiu se degradau în mod accelerat, s-au desfășurat tot felul de așa-zise evaluări, lipsite de transparență și de finalitate. Dat fiind caracterul ireversibil al degradării operelor, este nevoie urgentă de o intervenție specializată, care să se desfășoare în mod transparent.

De asemenea, este nevoie să fie publicate toate evaluările stării fizice a monumentelor, făcute în ultimii ani. În prezent, au loc niște lucrări la operele din piatră, dar nici decidenții locali, nici Ministerul Culturii și nici Institutul Național al Patrimoniului nu au comunicat explicit ce tip de lucrări se derulează, în ce constau ele, ce experți le-au propus, în baza căror studii și de ce aprobări legale beneficiază.

În al doilea rând, solicităm publicarea proiectului de modernizare a Căii Eroilor, care a fost realizat de arh. Dorin Ștefan, cu ani în urmă, și care din motive inexplicabile nu este disponibil nici pentru specialiști și nici pentru publicul larg.

Pentru punerea lui în operă este nevoie de peste 40 de milioane de euro, din care au fost alocate în urmă cu trei ani doar 2 milioane de euro, de către statul român, cu care autoritățile locale au reușit doar să sape o groapă de câțiva zeci de metri, pe Axa Brâncuși. În prezent, lucrările sunt abandonate și nu există nicio explicație oficială din partea instituțiilor statului român.”, potrivit Apelului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS