Excursiile de o zi în Delta Dunării reprezintă cel mai toxic produs turistic pentru rezervaţie, din cauza pagubelor pe care le produc habitatelor naturale din rezervaţie vitezele excesive ale bărcilor, dar şi a impresiilor eronate pe care le lasă aceste produse cumpărătorilor, susţine Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), citată de agerpres.
Preşedintele asociaţiei, Cătălin Ţibuleac, a declarat presei că turismul în Deltă nu presupune un fenomen de masă şi că turismul lent trebuie să constituite pilonul principal al dezvoltării comunităţilor din rezervaţie.
El şi-a exprimat speranţa ca excursiile de patru ore în rezervaţie să se transforme în nopţi de cazare pentru turişti în Deltă, astfel încât vizitatorii, cât şi pensiunile să aibă de câştigat.
Turismul în Deltă se face în condiții care lasă de dorit
Unii operatori turistici prezenţi la un eveniment organizat de asociaţie la finele săptămânii trecute în Delta pe tema turismului în pandemie au semnalat faptul că oaspeţii sunt plimbaţi cu bărci în care miroase a peşte şi că în Deltă există foarte puţini ghizi atestaţi.
La rândul lui, preşedintele Clubului bărci motoare Delta Dunării, Marian Filimon, şi-a exprimat convingerea că turismul lent este principala cale de dezvoltare a comunităţilor locale.
„Circa 10% din membrii noştri închiriază bărci sau fac turism pe repede înainte, dar Delta Dunării nu se poate vizita în patru ore. Sunt convins că toată lumea va înţelege cât de important este să promovezi turismul lent”, a afirmat Filimon.