Curtea Constituțională a României a decis, miercuri, cu unamitate de voturi, că este neconstituțională în ansamblul său legea care obligă firmele care vând carburanți să deţină spaţii de depozitare. Legat de această lege s-a vehiculat în spațiul public că ar duce la eliminarea a sute de firme de pe piață, fiind o lovitură fatală mai ales pentru micile afaceri în domeniu.
Curtea Constituțională a admis, astfel, obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvern și de un număr de 87 de deputați USR, PNL, PMP, neafiliați cu privire la Legea pentru modificarea și completarea art.435 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Legea declarată neconstituțională prevede:
Operatorii economici care doresc să distribuie și să comercializeze angro băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, păcură (CLU, CLG, CTL, combustibil ecologic pentru centrale termice etc) gaz petrolier lichefiat biocombustibili – sunt obligați să se înregistreze la autoritatea competentă potrivit prevederilor stabilite prin ordin al preșdintelui A.N.A.F.
Condiții obligatorii
În vederea obținerii atestatului de comercializare, operatorii economici care intenționează să distribuie – și să comercializeze angro produse energetice au obligația îndeplinirii următoarelor condiții, la data la care depun cererea și pe perioada comercializării produselor energetice:
a) să dețină spații de depozitare corespunzătoare, în proprietate sau folosință – contract de locațiune, contract de comodat sau cu orice titlu legal;
b) depozitul angro trebuie să fie dotat cu rezervoare verificate metrologic care să permită în orice moment determinarea stocurilor faptice;
c) depozitul angro trebuie să fie dotat cu sisteme de gestiune a stocurilor, conectate cu rezervoarele de carburanți, care să permită monitorizarea mișcării produselor energetice și determinarea în orice moment a cantităților intrate, ieșite, precum a stocurilor, pe fiecare tip de produs energetic furnizor;
d) depozitul angro trebuie să fie dotat cu un sistem de supraveghere video a rezervoarelor, a zonelor de descărcare/încărcare și a plăcuțelor de înmatriculare a mijloacelor de transport care asigură aprovizionarea. Stocarea imaginilor înregistrate se face pe o durată de minimum 30 de zile. Sistemul de supraveghere trebuie să funcționeze permanent, inclusiv în perioadele de nefunționare a depozitului angro, chiar în condițiile întreruperii alimentării cu energie electrică de la rețeaua de distribuție.
Excepții
Cantitățile de produse energetice comercializate în baza atestatului trebuie să fie recepționate și livrate fizic doar din depozitul angro autorizat.
Sunt exceptați de la obligația îndeplinirii condițiilor menționate mai sus:
a) operatorii economici care comercializează produse energetice în baza cardurilor de combustibil către consumatorii finali;
b) operatorii economici afiliați ai operatorilor economici autorizați ca antrepozitari autorizati, destinatari înregistrați și care comercializează produse energetice din locațiile autorizate ale operatorilor economici care sunt afiliați”