0.9 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a aprobat rectificarea Bugetului de stat și a Bugetului asigurărilor sociale

Guvernul a aprobat rectificarea Bugetului de stat și a Bugetului asigurărilor sociale

-

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, cea de-a treia rectificare bugetară din 2020, care majorează deficitul bugetar la 9,1% din Produsul Intern Brut, de la 8,6% din PIB estimat anterior.

„În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată cea de-a treia rectificare pe anul 2020. Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% şi un PIB nominal de 1.050 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei provin din diminuarea veniturilor bugetului general consolidat şi 0,8 miliarde prin majorarea cheltuielilor bugetului general consolidat. Prin această rectificare se asigură finanţarea necesară în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi educaţiei”, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Palatul Victoriei.

Cei mai mulţi bani merg la Ministerul Muncii – 1,6 miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, a declarat că sume importante au fost alocate pentru măsurile de sprijin în timpul pandemiei.

Bani mai mulți la Sănătate

Este a treia rectificare de anul acesta. Florin Cîțu a spus că fonduri suplimentare merg și către Ministerul Sănătății și Programul Național de Dezvoltare Locală.

Florin Cîțu, ministrul Finanţelor

„Principalele suplimentări la bugetele ministerelor:

  • un miliard de lei pentru Ministerul Sănătăţii,
  • un miliard pentru plata facturilor aferente proiectelor finanţate din Programul Naţional Dezvoltare Locală PNDL,
  • 1,1 miliarde de lei subvenţiile în agricultură din fonduri externe nerambursabile,
  • 160 de milioane de lei pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă şi pentru sprijinul la motorina utilizată în agricultură,
  • 179 milioane de lei la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, din care 130 de milioane de lei pentru participarea la capitalul social al operatorilor economici aflaţi sub autoritatea ministerului şi 49 de milioane de lei pentru derularea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.
  • 1,2 miliarde de lei suplimentarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului,
  • 567 de milioane de lei reprezentând contribuţia la Bugetul UE şi suplimentarea fondului instrumentului financiar pentru sprijin de urgenţă în vederea refinanţării producătorilor de vaccinuri SarsCov2 din portofoliul Comisiei Europene pentru a se asigura accesul României la vaccinuri”, a menţionat ministrul Finanţelor.

Bani la Agricultură

Se vor plăti toate subvențiile către agricultori și se vor achita și ajutoarele promise pentru fermierii afectați de secetă. Așa a spus ministrul Agriculturii după ședința de la Palatul Victoria.

Adrian Oros a explicat că rectificarea era necesară pentru ca plățile să poată fi făcute.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii

„Rectificarea bugetară din această ședință de guvern, unde Ministerul Agriculturii a primit o sumă de peste 1,2 miliarde de lei, ne permite să finalizăm toate plățile privind subvențiile către fermieri. La această dată, din avansuri sunt plătite aproximativ 96%, pentru 750.000 de fermieri. S-au plătit până acum 1,370 de miliarde de euro, cu 103 milioane euro mai mult decât s-a plătit în tot anul trecut către fermieri. De asemenea, ne permitem să ne ținem de cuvânt, și anume să finalizăm acele despăgubiri pentru secetă pe care le-am inițiat în septembrie și să avem și alte cheltuieli legate de subvențiile pentru motorină.

Tot în această seară s-a adoptat o ordonanță de urgență privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor, care venea să deblocheze o situație generată de o lege imperfectă a PSD – Legea 175/2020, care modifica Legea 17/2014 – și unde peste 49.000 de contracte erau blocate.

Ce prevede această ordonanță de urgență? Că toate tranzacțiile inițiate până la apariția legii, adică 13 octombrie 2020, să se facă pe vechea procedură, în așa fel încât să se evite litigii noi și blocarea acelor tranzacții, urmând ca toate tranzacțiile inițiate după 13 octombrie să se facă pe procedura nouă, respectând toate acele prevederi din lege privind dreptul de preempțiune și prioritizare a acestor preemptori”, a declarat Adrian Oros.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Bărbat găsit mort într-un hotel din Târgu Jiu

Un bărbat a fost găsit mort într-un hotel din...

ȘTIRI GdS