1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum îngrijim Poinsettia (Crăciunița sau Steaua Crăciunului)

Cum îngrijim Poinsettia (Crăciunița sau Steaua Crăciunului)

Poinsettia, care mai este numită și Crăciuniță, Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, este floarea simbol a Sărbătorilor de iarnă și una dintre cele mai frumoase și colorate flori din sezonul rece. 

Originară din America Centrală și sudul Mexicului, ea nu are nevoie de îngrijiri speciale, ci doar de un spațiu cald și luminos. Pentru a rezista pe termen lung, Poinsettia nu trebuie expusă în bătaia soarelui vara, dar nici în curenți de aer rece. Însă, pe timp de iarnă, poate sta pe pervaz, iar expunerea la soare nu îi face niciun rău. 

Spectaculozitatea plantei derivă din eleganța florilor roșii, catifelate. Înălțimea plantei poate ajunge la 1,20 m în condiții de îngrijire adecvată. Împodobește camera și spațiul în care este amplasată și atrage privirile oricui întră în încăpere.   

Udarea

Poinsettia, sau Crăciunița, trebuie udată cu moderație, pentru a rezista pe termen lung. Se udă pământul doar atunci când la suprafață este uscat.

Apa trebuie să fie la temperatura camerei, iar după udare surplusul care se strânge în farfuria ghiveciului trebuie îndepărtat.

Se udă o dată pe săptămâna, iar în zilele caniculare de două ori. Udarea se va face întotdeauna pe deasupra și nu în tăviță.

Dacă în timpul iernii ghiveciul este așezat într-o cameră în care temperatura este între 20-22 grade C, ar fi bine să o udați mai des.

Îngrijirea Crăciuniței

După perioada de înflorire, primăvara, planta se curăță de florile uscate rămase, de frunze, și se taie tulpinile, lăsându-se doar 10-12 cm din ele. Se așază planta într-un ghiveci în care s-a pus pământ de grădină o treime, mraniță o treime și nisip altă treime, amestecându-se ingredientele.

În perioada primăverii, planta are nevoie de un timp de odihnă, de aproximativ două luni, în care se udă rar, o dată la două săptămâni. Pentru o dezvoltare bună a plantei ar fi indicat să fertilizați solul din ghiveci cu o doză de îngrășământ granulat cu dizolvare lentă pentru plante cu flori și să așezați planta într-o camera răcoroasă, într-un loc mai umbros.

Pentru a repune plantele în vegetație, începeți să udați din nou moderat, apoi creșteți cantitatea de apă.

La începutul verii se transplanteaza în vase mai mari. Dintre lăstarii apăruți se păstrează 4-5 mai viguroși, care vor asigura creșterile în continuare, restul se elimină.  

Noile frunze vor crește și planta va începe să înverzească în octombrie și vor apărea florile. Și în perioada de înflorire, udarea se recomandă să se facă la fel, iar planta să nu fie mutată. Temperatura minimă la care rezistă Poinsettia sau Crăciunița este de 15 grade C.

Înmulțirea

Înmulțirea Crăciuniței se realizează prin:
a) semințe, o metodă îndelungată și anevoioasă;

b) butășire – se taie una sau două ramuri după terminarea înfloririi; se țin într-un vas cu apă la temperatura camerei, în loc luminos, până când scot mici rădăcini albe; se plantează într-un ghiveci pregătit cu amestecul de pământ și îngrășământ de mai sus. Se ține în loc umbros, udându-se la două săptămâni. Se reia procesul de înverzire în octombrie, apoi va înflori.

Boli și dăunătorii 

Poinsettia sau Crăciunița se poate îmbolnăvi de putregai cenușiu, o boală care îi pătează frunzele, care ulterior se ofilesc. Îndepărtați frunzele afectate de boală și reduceți cantitatea de apă la udare sau ritmicitatea udării. 

Dăunătorii ce pot apărea uneori la această floare sunt păduchii lânoși, ce fac să apară pe frunze și flori o rețea albă și densă . Se îndepărtează frunzele și florile afectate, iar tratamentul se face cu pesticid pentru plantele cu flori, respectându-se dozajul conform specificatiei de pe ambalaj. Se stropește floarea până la dispariția completă a dăunătorilor.

Trucuri pentru a avea Crăciunița înflorită de Sărbători

Crăciunița este prin excelență o plantă de zi scurtă. Asta înseamnă că nu va înflori, iar bracteele nu se vor colora în roșu dacă nu au parte de o cantitate suficientă de întuneric.  

Începând cu 1 octombrie, trebuie să mențineți Crăciunița în întuneric timp de 14 ore continuu în fiecare zi. Pentru asta trebuie fie să o așezați într-o cameră foarte întunecată, fie să o acoperiți cu o cutie de carton. 

Trebuie să vă asigurați că pe timp de noapte Poinsettia sau Crăciunița va dispune de o temperatură constantă de la 20 până la 25 de grade. Pe timp de zi, aveți grijă ca planta să se bucure de lumină puternică în jur de 6-8 ore, însă fără a fi poziționată direct în soare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS