6.2 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova poluată: Termo spune că fumul iese pe coș doar la pornirea instalației

Craiova poluată: Termo spune că fumul iese pe coș doar la pornirea instalației

-

Mai mulți craioveni s-au mobilizat și au trimis pe adresa redacției imagini și clipuri legate de poluarea din ultima perioadă.

Într-unul dintre clipurile ajunse la GdS, se observă că tot Termo este învăluit într-un val de fum sau abur. Complexul Energetic Oltenia spune că este vorba de abur, care „demonstrează că funcționează instalația de desulfurare a gazelor de ardere”, transmite Termo într-un răspuns legat de imagini.

„Ceea ce se vede in imagine nu este fum. Cosul de fum este cel inalt, pe care se poate vedea ca nu se evacueaza nimic. Aburul care se vede in imagine demonstreaza ca functioneaza instalatia de desulfurare a gazelor de ardere. In conditiile atmosferice de iarna, cu ceata si presiune atmosferica crescuta, aburul nu se disperseaza in atmosfera cu usurinta cu care o face in restul anului cand devine  invizibil intr-un timp redus. Functionarea instalatiilor de desulfurare  inseamna reducerea concentratiei de oxizi de sulf de la 6000 mg/Nmc (inainte de punerea in functiune a acestora) sub limita admisa de standardele actuale, respectiv sub 200 mg/Nmc (in prezent). La Craiova II, instalatiile de desulfurare functioneaza incepand din anul 2015”, a precizat CEO pentru GdS.

Directorul SE II, Dan Vasile a explicat că fumul iese pe coș doar la pornirea instalației, timp de maxim 3 ore, și în cazul unei avarii, iar măsurătorile companiei arată că valorile sunt în limite. Acesta a mai transmis și că filtrele opresc 99% dintre particule.

Cu toate astea, multe dintre mașinile din zonă arată precum în fotografia transmisă GdS de un craiovean.

“Nu este nimic. Această ceață provine de la turnurile de răcire. Cât privește turnurile de la grupurile energetice pe cărbune, aici iese fumul din arderea cărbunelui. Acest fum trece prin niște filtre electrice care îl curăță, rețin peste 99% din particulele poluatoare.Niciodată nu iese fum negru, decât la pornire, în limita acceptată de Mediu în autorizație.

Avem tre-patru ore în situații tranzitorii că așa este prevăzut. Noi am făcut și stația de desulfurare, unde fumul trece ca prin-o ploaie de apă cu calcar. Este o reacție chimică și în acest fel se reține fumul și sulful. Avem sistem de monitorizare și trebuie să raportăm la Mediu. Singurele excepții sunt pornirile și avariile. Dacă vorbim de instalația pe gaze, aici coșurile nu scot nici o noxă. Arzătoarele sunt moderne la nivelul normelor din 2023.

Pe turnurile mari iese doar abur de la răcirea apei, apă de Jiu care se evaporă. Problema este și ceața, norii sunt jos, influențează și nu lasă să să disperseze în atmosferă aburul. Repet, fumul eliminat prin cele două coșuri este trecut prin sistemul de filtrare, se numește desprăfuire electrică. Sunt generatoare electrice cu o capacitate de 110 mii de Volți și rețin fumul. Fumul negru este doar la pornire, maxim trei ore, dar nu ne permitem să evacuăm în atmosferă noxe care să polueze, așa cum se tot spune”, a explicat Dan Vasile, director SE II Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

LDP şi-a prezentat utilajele pentru iarnă

Consiliul Județean (CJ) Dolj abordează sezonul rece cu avantajul...

ȘTIRI GdS