7.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentURADMonitor îi răspunde șefului Gărzii de Mediu Dolj

URADMonitor îi răspunde șefului Gărzii de Mediu Dolj

Reprezentanții rețelei de monitorizare a mediului URADMonitor au răspuns, la solicitarea Gds, la comentariile comisarului șef Gheorghe Calinoiu de la Garda de Mediu Dolj. Acesta a susținut în Gazeta de Sud că nu are încredere în senzorul independent montat de URAD și nici măcar nu știe ce fel de senzor este. 

Pe scurt, reprezentanții URADMonitor îi explică lui Gheorghe Călinoiu ce fel de senzori sunt montați în România.

”Spre o mai bună informare, îi comunicăm următoarele: senzorii URADMonitor sunt proiectați și produși în România în conformitate cu cele mai noi standarde în domeniul tehnologiilor digitale. Dimensiunea compactă, calitatea componentelor și costul redus au permis dispunerea unui număr enorm de astfel de dispozitive pe teren și interconectarea acestora într-o rețea de tip „bigdata” care numără în prezent 200 de dispozitive în București, 700 în România și peste 2.000 în întreaga lume.

Proiectul dezvoltat la Timișoara se întinde de la vârful vulcanului Mauna Kea din Hawaii, unde colaborăm cu Institutul American de Astronomie până la stepele Mongoliei. Numărul mare de senzori din teren ne permite construirea unei hărti a poluării de înaltă rezoluție, unde putem determina punctual sursele de poluare”, transmite URADMonitor.

Decese din cauza aerului poluat

URADMonitor mai susține că, în România, există încă multe comunități afectate de arderi ilegale.

”Din păcate, prea multe comunități sunt încă afectate de arderi ilegale, depozite de deșeuri neconforme sau de o delăsare in ce priveste garantarea acestui drept fundamental, cu consecințe deosebit de grave, România înregistrând anual 23.000 de decese datorate expunerii la aerul poluat. Am investit timp și efort pentru a construi aceste sisteme. Acum, URADmonitor vine să ajute în mod benevol și gratuit infrastructura națională de monitorizare a aerului, printr-un număr suplimentar de puncte de măsurare, dar și prin metode moderne de vizualizare a datelor pe computer, mobil sau prin primirea notificărilor informative în timp real”, se mai arată în comunicatul emis de URADMonitor.

Potrivit URADMonitor, acuratețea dispozitivelor a fost testată în laboratoare specializate, iar testele au arătat un nivel foarte ridicat de performanță, ”ceea ce demonstrează că uRADMonitor este o sursă de informații de încredere”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS