Naționala de handbal feminin a României a plecat, luni, spre Danemarca, pentru a participa la Euro 2020, în perioada 3-20 decembrie. Tricolorele vor debuta la Euro pe data de 3 decembrie, în compania Germaniei. Pe 5 decembrie urmează meciul cu Polonia, iar două zile mai târziu cel cu Norvegia. Primele trei naționale se califică în fazele următoare ale turneului.
Bogdan Burcea a vorbit înainte despre obiectivul primei reprezentative la turneul final, dar și despre importanța primului joc, cel cu Germania. De remarcat și faptul că înaintea turneului final, România nu a jucat niciun meci de pregătire.
„România poate surprinde cu unitatea de grup, cu inteligența și cu disciplina tactică. Întâlnim trei adversari (Germania, Polonia, Norvegia) care au în componență un număr mare de sportive angrenate în competițiile majore europene. Toate cele trei echipe au obținut rezultate destul de bune atât la nivel de cluburi, cât și la nivelul echipei naționale. Meciul de debut împotriva Germaniei e foarte important pentru noi. Este un meci în care un eventual rezultat pozitiv ne poate construi un capital de încredere, important în abordarea ultimelor partide din grupă cu Polonia și Norvegia.
Ne-am decis să luăm lucrurile pas cu pas, să ne concentrăm maxim pe prima partidă. Asemănările dintre Germania și Polonia, exceptând mici diferențe între cele două echipe, ne ajută pentru acest debut. Ultimul meci în compania Norvegiei, care nu mai are nevoie de prezentare, e una dintre cele mai performante echipe în ultimii 20-25 de ani, cred că este o provocare pentru fiecare adversar. Să întâlnim și să învingem Norvegia va fi și modul nostru de abordare”, a declarat Bogdan Burcea, citat de Prosport.
Situația Covid-19, cu dus-întors!
Chiar dacă situația cu această pandemie nu este una întocmai plăcută, căpitanul naționalei României și de la EURO 2020, Cristina Neagu, consideră că echipa trebuie să se bucure că participă la un asemenea turneu, în asemenea condiții. De asemenea, aceasta a mărturisit că toate problemele legate de Covid nu vor afecta jucătoarele din punct de vedere mental.
„Este o perioadă ciudată pentru toată lumea, să mergi la un turneu final și să nu poți să ieși din hotel. Practic, să mergi de la hotel la sală și înapoi, nu este o situație plăcută. Însă, personal, sunt recunoscătoare pentru faptul că putem juca handbal. Cred că Danemarca face un efort extraordinar pentru a ține acest turneu final de una singură, prin asta arătăm că handbalul trăiește, că există în continuare și în condițiile actuale. Să jucăm un turneu final de o asemenea anvergură, mi se pare fantastic. Așa că vom face tot ce este necesar ca să ne protejăm, nu vom ieși prea mult din hotel. Vom avea mai mult timp pentru a ne concentra la meciuri și nu cred că poate să-ți scadă motivația prin asta”, a spus căpitanul naționalei.
„În condițiile actuale, cumva performanța sportivă pică pe locul 2. Asta pentru că și noi, jucătoarele, staff-ul, toată lumea este îngrijorată de acest virus, încercăm să stăm cât mai feriți. În momentul în care într-o echipă o să apară mai multe cazuri de Covid și nu o să poată alinia cea mai bună formulă, acea reprezentativă va avea probleme. Cine nu va avea probleme cu Covid, va alinia cea mai bună formație și va fi într-o formă bună, va avea șanse mai mari. Se știu deja, Norvegia, Rusia, Franța, Danemarca, Spania … aceste echipe se bat la primele locuri. În condițiile actuale, se pare că acest coronavirus este un adversar mai puternic decât cei obișnuiți la handbal“, a mai punctat căpitanul României.
Neagu: „Vrem să intrăm într-o formă bună cât mai repede“
Meciul cu Germania va fi primul al României după Mondialul de anul trecut, din decembrie, unde tricolorele au încheiat pe un dezamăgitor loc 12. Cristina nu este mulțumită de faptul că echipa națională nu are jocuri în picioare și speră ca întregul lot să prindă o formă cât mai bună fix în Danemarca.
„Este o situație foarte grea din acest punct de vedere, faptul că nu am jucat niciun meci în această perioadă. Sunt fete care au debutat anul trecut la Campionatul Mondial și nu au mai jucat de atunci pentru echipa României. Acum debutează la un Campionat European, pe lângă alte fete care joacă pentru prima dată la un turneu final. Cred că este un handicap foarte mare cu care pornim la drum. Sper să-l suplinim cumva printr-o dorință mai mare, printr-o energie mai bună, printr-o unitate de grup, mai ales în primele meciuri. Să intrăm într-o formă bună cât mai repede.
Cele două turnee, în primul rând, nu se pot compara. Știm cu toții că un Campionat European este mai greu decât un Campionat Mondial. Noi venim la acest turneu final după locul 4 de acum 2 ani. Nu cred că avem o revanșă de luat, mai ales că nici nu întâlnim aceleași echipe de anul trecut. Important pentru noi este să ne gândim strict la acest turneu, să încercăm să facem jocuri cât mai bune și să obținem cât mai multe victorii”, a adăugat Neagu.
Fără Pintea…lucrurile se complică!
La ultimele teste pentru COVID-19, Crina Pintea, pivotul naționalei de handbal feminin și una dintre cele mai valoroase jucătoare tricolore, a fost depistată pozitiv la coronavirus. Astfel, jucătoarea nu va putea participa la competiția mult așteptată, din Danemarca. Reamintim că Pintea a fost cea mai bună handbalistă la ultimul Euro, din 2018, unde România a ocupat locul 4.
Nici Cristinei Neagu nu i-a picat prea bine vestea absenței Crinei Pintea din lotul României. Aceasta știe că va fi dificil pentru toată lumea, mai ales pentru că o mare parte dintre sportive se află într-o situație inedită la acest turneu.
„Pierderea Crinei este una imensă în condițiile actuale. Este o componentă de bază a echipei naționale și, pe lângă golurile pe care le marchează, va fi foarte greu să suplinim absența ei pe faza de apărare. Este clar că avem o echipă destul de neexperimentată la acest Campionat European. Nu trebuie să ne ascundem după deget. Cel puțin, centrul echipei naționale va fi format din jucătoare care au jucat puțin sau deloc pe poziția aceea.
Lorena Ostase a evoluat anul trecut la Campionatul Mondial în centrul apărării, dar destul de puțin din ce îmi amintesc. Iar Ana Savu, de obicei, nu prea a evoluat în pozitia de apărător central la echipa națională. Va fi greu, va fi greu și pentru ele, însă mergem la drum cu ce avem, avem încredere în jucătoarele pe care le avem, vom încerca să ne încurajăm una pe cealaltă și să formăm un grup cât mai unit, pentru a suplini absențele și carențele în astfel de momente”, a încheiat Cristina Neagu.
Germania, fără antrenorul principal la Europene
Naționala Germaniei, prima adversară a României la Euro 2020, va disputa toate meciurile din Danemarca fără antrenorul principal, Henk Groener. Acesta este în izolare după un nou test pozitiv la Covid-19.
În absența lui Henk Groener, echipa este coordonată de „secundul” Alexander Koke și de antrenorul U20, Andre Fuhr.
„Pot să simt încrederea echipei. Avem o bază excelentă pentru cooperare. Fetele fac o impresie foarte bună, sunt motivate și angajate la treabă. Echipa arată stabilitate mentală”, a declarat Koke, pentru handball-world.com.
Delegația României pentru Euro 2020:
Portari: Yuliya Dumanska (Podravka), Denisa Dedu (CSM București), Ana Maria Măzăreanu (Gloria Bistrița)
Extreme stânga: Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița), Alexandra Dindiligan (HC Zalău)
Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)
Centri: Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid), Ana Maria Țicu (SCM Craiova), Andreea Popa (Minaur)
Interi dreapta: Ana Maria Savu (SCM Craiova), Laura Popa (Rapid București)
Extreme dreapta: Laura Moisă (CSM București), Sonia Seraficeanu (Minaur)
Pivoți: Lorena Ostase (CSM Slatina), Alexandra Subțirică (Gloria Buzău)
Antrenori: Bogdan Burcea, Robert Licu, Fort Mauri Jaume
Citește și: Ghinionul se ține scai! România a rămas fără Crina Pintea la turneul final