0.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRețea independentă de monitorizare a calității aerului în Craiova

Rețea independentă de monitorizare a calității aerului în Craiova

Craiova urmează să beneficieze, în aproximativ o lună, de o rețea indepedentă de monitorizare a aerului și temperaturii.

În cadul unui proiect derulat de către Departamentul de Fizică de la Facultatea de Științe a Universității din Craiova, în colaborare cu Centrul Meteorologic Oltenia, cu Asociația EDUCOL, printr-o sponsorizare de la OMV, vor fi montați în oraș 10 senzori, dar și stații meteo. Coordonatorii proiectului spun că își doresc o colaborare cu instituțiile locale, pentru coroborarea datelor, senzorii achiziționați fiind certificați. Este vorba chiar de senzorii URADmonitor, care au detectat probleme în urmă cu două săptămâni în zona Bariera Vâlcii.

Peste 20 de senzori independenți vor fi montați în Craiova

În perioada următoare, peste 20 de senzori de monitorizare a aerului vor ajunge la Craiova. 10 dintre aceștia sunt achiziționați în cadrul proiectului EDUCOL, iar ceilalți au fost cumpărați de persoane fizice, în principal activiști de mediu care doresc o mai bună monitorizare a problemelor legate de poluare din oraș.

„Am aflat că există mai mulți activiști de mediu în oraș care sunt interesați de problema poluării și au comandat și ei, în această perioadă, astfel de senzori. Dacă reușim să ne armonizăm, am avea o acoperire mult mai bună la nivelul Craiovei. Înțeleg că ar mai fi alți 13 sau 14 senzori comandați”, spune Mihaela Tincă Udriștioiu, asistent la Departamentul de Fizică al Facultății de Științe din Craiova, parte din echipa de proiect.

Temperatura și calitatea aerului, efecte asupra sănătății

Coordonatorii proiectului EDUCOL doresc să realizeze un studiu mai amplu, în care să includă și variațiile de temperatură. Atât poluarea, cât și variațiile de temperatură sunt factori care influențează sănătatea populației, iar coordonatorii proiectului își propun să studieze relația dintre acestea și riscul de a dezvolta anumite afecțiuni de sănătate.

„Noi intenționăm să facem o prezentare pentru elevi și chiar să montăm la licee câte un senzor, pe ideea Adoptă un senzor. Oamenii sunt foarte receptivi și e posibil chiar să nu avem suficienți senzori, dar sunt semnale că proiectul ar putea continua anul viitor și am putea lărgi rețeaua. Când voi avea acces la aceste date, le voi putea prelucra și le vom putea folosi în cadrul unor conferințe internaționale, sperăm că și factorii noștri locali și naționali de decizie vor fi receptivi. E important și unde sunt localizați acești senzori, trebuie să existe și în zone cu probleme”, adaugă cadrul didactic.

Se dorește o colaborare cu instituțiile abilitate

Site-ul unde vor fi publicatele datele rețelei independente de monitorizare a aerului va avea conexiune cu site-ul Universității din Craiova.

Coordonatorii proiectului și-ar dori și o colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului Dolj. „Până la urmă, ideea ar fi să îi reunim și să facem ca instituțiile abilitate să accepte că există și acești senzori care sunt certificați. Pentru că sunt certificați, asta este o certitudine”, precizează Mihaela Tincă Udriștioiu.

„În afară de această rețea, noi îi învățăm pe studenții noștri și să realizeze un astfel de senzor”, completează aceasta.

Harta Verde a Craiovei, disponibilă online

De câteva zile, Craiova are și o „Hartă Verde”, cu date privind calitatea aerului, disponibilă la adresa http://www.uradmonitor.com/craiova . Harta este rezultatul unei inițiative cetățenești care să serveascp unui aer mai curat, pentru o sănătate mai bună a locuitorilor și a beneficiat de sprijinul managerului companiei care produce senzorii URAD, Radu Motișan.

Harta va fi îmbogățită cu noi date după ce vor fi montați cei peste 20 de senzori în curs de livrare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS