15.6 C
Craiova
duminică, 6 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAcționarii CEO analizează stoparea oricăror investiții în grupuri noi pe cărbune

Acționarii CEO analizează stoparea oricăror investiții în grupuri noi pe cărbune

Acționarii Complexului Energetic Oltenia analizează în ședința de luni stoparea oricăror investiții în grupuri energetice noi pe bază de cărbune.

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia se află un proiect de hotărâre privind aprobarea cu privire la poziția companiei legat de oportunitatea proiectului de construire a unui grup nou de 600 de megawați la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.

Se va avea în vedere luarea în considerare a tuturor aspectelor pieței de energie interne și europene. În demercul privind aprobarea hotărârii se va ține cont și de intenția actuală și capabilitatea reală a companiei energetice de a implementa o investiție care să presupună construirea unui grup nou pe bază de cărbune.

Investiție în baza unui parteneriat româno-chinez

Complexul Energetic Oltenia încearcă de 7 – 8 ani să pună bazele unei noi investiții în urma căreia să fie construite capacități noi de producere a energiei pe bază de cărbune.

Este vorba de un grup energetic nou cu o putere de 600 MW care ar fi trebuit să folosească peste 4 milioane de tone de cărbune de la Cariera minieră Roșia, cea mai mare din Gorj și din țară. Pentru realizarea investiției a fost semnat în urmă cu mai mulți ani un parteneriat cu societatea chineză Huadian, a doua companie energetică din China în privința mărimii. A fost aprobat chiar și un Memorandum de către Guvernul României.

La un moment dat se purtau negocieri pentru contractul de furnizare a cărbunelui, însă existau divergențe cu provire la prețul de livrate a tonei de lignit. În cele din urmă lucrurile au trenat și doar în campaniileelectorale politicienii locali au amintit de investiția respectivă. În contextul Green Deal și al politicilor de decarbonare și reducere a emisiilor de CO2 la nivelul UE o investiție într-un grup energetic nou pe bază de cărbune este o misiune aproape imposibilă.

Vor să închidă jumătate din grupurile pe bază de cărbune

Astfel, acționarii Complexului Energetic Oltenia vor decide luni asupra oportunității unei astfel de investiții, în sensul stopării oricăror demersuri prezente și viitoare în această direcție.

Mai mult decât atât, la nivelul Complexului Energetic Oltenia a fost aprobat un Plan de restructurare care vizează perioada 2021 – 2025. Planul prevede închiderea a jumătate din grupurile pe bază de lignit și a trei dintre carierele miniere care funcționează în cadrul Direcției Miniere. Este vorba de Peșteana, Lupoaia și Husnicioara. Așadar, producția de energie pe bază de cărbune la nivelul Complexului Energetic Oltenia va intra într-un proces de reducere progresivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS