Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia (CEO) au stabilit strategia pentru o posibilă creștere a veniturilor pentru salariați. Este vorba de posibilitatea acordării de către administrație a unor majorări salariale în anul 2021.
Liderii de sindicat din companie susțin că vor merge la negocierile cu administrația cu propunerea de a fi majorate lefurile măcar cu un procent care să acopere inflația. Procentul pe care îl au în vedere liderii de sindicat este între 5% și 7%.
„Noi vrem și mai mult, desigur, dar totul se va tranșa la negocierile cu administrația. După sărbători vor fi demarate negocierile pentru a vedea în ce cuantum sunt posibil creșteri. Salariile din companie, în special din producție au rămas în urmă raportat și la alte companii energetice din țară”, a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.
Vor creșteri de salarii, dar compania are pierderi
În timp ce sindicatele se pregătesc să ceară creșteri de salarii în 2021, compania înregistrează pierderi însemnate. Anul acesta pierderile anunțate sunt de peste 1,1 miliarde de lei.
Suma are legătură cu plata certificatelor de CO2 aferente producției de energie din anul 2019. În 2020, Complexul Energetic Oltenia a beneficiat de un ajutor de stat în valoare de 251 de milioane de euro pentru plata taxei de poluare. Suma a fost suficientă și astfel au mai rămas bani utilizați inclusiv pentru plata salariilor și a achita anumite facturi.
Complexul Energetic Oltenia a stat anul acesta foarte prost cu vânzările de energie electrică. Bugetul de venituri și cheltuieli a fost realizat abia în procent de 65%. Producția de energie electrică propusă a fost de peste 11 terawați și realizată de aproape 8 terawați. CEO va primi și în 2021 240 de milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2. Suma va fi acordată de către Ministerul Finanțelor până la finalul lunii februarie 2021.
Nemulțumiți că au puține libere anul acesta
Salariații Complexului Energetic Oltenia au mai puține libere anul acesta, raportat la anii anteriori. De regulă, administrația companiei și sindicatele stabileau un program redus de lucru la final de an. Astfel, se intra într-o minivacanță care debuta în Ajunul Crăciunului și se termina în primele zile din anul următor.
De data aceasta, salariații din producție și nu numai vor avea parte de maximum două zile libere de Crăciun și două de Anul Nou. În rest, se va continua activitatea la serviciul de permanență în toate punctele de lucru. Compania nu dispune de cantități prea mari de cărbune, acesta fiind și motivul pentru care trebuie să se lucreze zi de zi în cariere, după cum a mai precizat Dumitru Pârvulescu, lider de sindicat în cadrul Complexului Energetic Oltenia, companie cu peste 12.000 de salariați.