Spitale noi, școli moderne, drumuri mai bune, clădiri mai sigure. O societate puternică, europeană, care nu lasă pe nimeni în urmă. Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia s-a implicat activ, în calitate de Organism Intermediar, în gestionarea Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020. Oltenia a primit, astfel, șansa de a se dezvolta prin investiții în infrastructura de transport, urbană, socială, de sănătate, educațională, de turism și patrimoniu, precum și prin investiții în infrastructura de afaceri sau dezvoltarea IMM-urilor.
Bilanțul POR 2014-2020, la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia, înseamnă nu mai puțin de 1.871 de proiecte depuse. Dintre acestea, au fost semnate 802 de contracte, în valoare nerambursabilă de peste 1,7 miliarde de euro.
Fondurile europene alocate prin POR 2014-2020 au ajuns atât în municipiile reşedinţă de județ, cât şi în oraşele mai mici din fiecare judeţ al regiunii, precum şi în comune şi sate. Astfel, toate cele cinci județe ale Olteniei beneficiază, printre altele, de investiții în infrastructura urbană, rutieră, socială, de sănătate sau educațională.
În ceea ce privește infrastructura rutieră, cele cinci consilii județene din regiune au în implementare 19 contracte, prin care 378 de kilometri de drumuri județene vor fi reabilitați și modernizați cu o finanțare nerambursabilă de peste 336,2 milioane de euro.
Investiție majoră și vitală pentru Oltenia, contractul pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova a fost semnat în data de 30 aprilie 2020 și are o valoare de aproximativ 591 de milioane de euro. În actuala perioadă de finanțare, va fi realizată documentația tehnico-economică necesară realizării investiției, în timp ce construirea Spitalului Regional va beneficia de finanțare în perioada de programare 2021-2027.
Mediul academic din regiune beneficiază, de asemenea, de investiții cu fonduri europene, prin POR 2014-2020. Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a finalizat un proiect cu o finanțare nerambursabilă de 2,2 milioane de euro pentru dotarea spațiilor de învățământ, în timp ce Universitatea din Craiova a contractat trei proiecte cu o valoare totală de 17,5 milioane de euro. Investițiile vizează reabilitarea, extinderea și modernizarea infrastructurii Facultății de Educație Fizică și Sport și a facultăților cu profil electric. De asemenea, alte două proiecte depuse de Universitatea din Craiova vor fi contractate în perioada următoare.
Creșterea numărului de întreprinderi mici și mijlocii nou înființate, dezvoltarea celor existente, creșterea gradului de tehnologizare cu echipamente noi și, astfel, crearea de noi locuri de muncă și oferirea de oportunități de angajare pentru tineri și pentru șomeri sunt rezultate directe ale activității ADR Sud-Vest Oltenia.
Nu mai puțin de 1.157 de aplicații au fost depuse de mediul de afaceri din regiune. Au fost semnate 461 de contracte, cu o valoare totală nerambursabilă de aproximativ 122,7 milioane de euro.
Aproape două mii de proiecte depuse, câteva sute de contracte semnate și fonduri nerambursabile de 1,7 miliarde de euro. Implicare, studiu, pregătire, evaluări, selecții, verificări. POR 2014-2020 a ajuns la momentul bilanțului și deschide calea spre viitor, către proiectele noi de dezvoltare, în perspectiva Programului Operațional Regional 2021-2027 pe care ADR Sud-Vest Oltenia îl va gestiona, cu același profesionalism, în calitate de Autoritate de Management la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia.