6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe scumpește un pic căldura în Craiova

Se scumpește un pic căldura în Craiova

Prețul la căldură s-ar putea scumpi începând cu anul 2021. Termo va solicita Consiliului Local Craiova, în ultima ședință din acest an scumpirea căldurii. Decizia a fost luată de furnizorul de căldură al orașului, după ce începând cu luna noiembrie 2020, CEO a scumpit prețul la agentul termic primar. Prin urmare, la actualul preț de facturare către populație, de 277 de lei cu TVA, se va adauga încă 5,74 de lei.

Craiovenii ar putea plăti începând cu data de 1 ianuarie 2021 mai mult pentru căldura primită de la Termo. Furnizorul de căldură al orașului a decis creșterea tarifului după ce producătorul de agent termic primar a săltat și el prețul. S-a întâmplt începând cu data de 1 noiembrie 2020. Atunci, CEO a crescut prețul la gigacalorie de la 162,22 de lei la 164,74 de lei. Diferenţa este mică, ce-i drept, dar în cele din urmă se va regăsi și în preţul de facturare către populaţie.
În fapt, reglementarea preţului de producţie şi de vânzare a agentului termic primar este la mâna ANRE.

Crește prețil gigacaloriei

Prin Decizia nr.1955 din 29.10.2020, Autoritatea a aprobat „preţul reglementat pentru energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie-decembrie 2020 şi în anul 2021 din CET Craiova II aparţinând Complexului Energetic Oltenia”.


În repsectiva decizie se arată:

„Se aprobă preţul de 141,65 lei/MWh, exclusiv TVA, pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte în perioada noiembrie-decembrie 2020 şi în anul 2021 destinată SACET, din CET Craiova II. Prezenta decizie produce efecte începând cu data de 1 noiembrie 2020”.

Ce înseamnă aceasta? Preţul reglementat de ANRE este pe megawatt (MW), iar costul pe gigacalorie creşte de la 162,22 de lei la 164,74 de lei exclusiv TVA per gigacalorie. La acel moment administratorul special al Termo Craiova, Gheorghe Nedelescu spunea:

„Am primit adresă din partea CEO prin care ni se aduce la cunoştinţă modificarea preţului agentului termic primar, începând cu data de 1 noiembrie a.c. Nu este o diferenţă mare de cost, doi lei. Vom analiza împreună cu administraţia locală dacă această mărire se va regăsi şi în preţul către populaţie. Menţionez că CEO a mai scumpit în vara anului trecut gigacaloria, dar noi nu am crescut preţul către populaţie”,a declarat pentru GdS, administratorul special al Termo Craiova, Gheorghe Nedelescu.

Tariful final pentru energia termică distribuită prin PT-uri se compune din preţul agentului termic primar livrat de CEO şi tarifului de distribuţie perceput de Termo.

Termo scumpește căldura

Tariful la gigacalorie crește cu 5,74 de lei

De-a lungul timpului preţul gigacaloriei a tot crescut. De fiecare dată, creşterea preţului gigacaloriei a avut în spate o decizie a ANRE-ului. Craiovenii nu plătesc la acest moment întregul preţ, deoarece parte din acesta este subvenţionat de administraţia locală. În plus persoanele vulnerabile primesc nominal subvenţie atât de la administraţia centrală, cât şi locală pentru încălzirea locuinţei. La această dată preţul gigacaloriei perceput de producător este de 164,74 de lei.

Termo vinde acum gigacaloria către populaţia Craiovei la preţul de 277 de lei cu TVA. În realitate preţul este mai mare, dar primăria Craiova vine şi subvenţionează cu 44,57de lei cu TVA. Acest tarif ar urma să ajungă începând cu 1 ianuarie 2021 la 282,74 de lei/gigacalorie.

”În ședința de Consiliu din această lună vom solicita creșterea tarifului la gigacalorie. Această creștere se datorează scumpirii agentului termic primar de către producător. Dacă propunerea noastră va fi adoptată de Consiliul Local Craiova, creșterea se aplică începând din anul viitor“, a declarat pentru GdS, Gheorghe Nedelescu, administratorul special al Termo Craiova.

Cum s-a modificat preţului gigacaloriei de-a lungul timpului


Făcând un scurt istoric, în anul 2017 CEO vindea către Termo gigacaloria cu 123,83 de lei, iar costul de facturare către populaţie era de 220,50 de lei. Subvenţia acordată populaţiei era la acea dată 43,16 lei.În anul următor, 2018, CEO a scăzut preţul agentului termic primar la 116,02 de lei.

De această dată, Termo a săltat preţul de facturare la 234,14 de lei cu TVA, iar subvenţia de la primărie a scăzut la 41,77 de lei cu TVA. Începutul lui 2019 a adus o nouă modificare de preţ. CEO a scumpit costul de producţie al gigacaloriei la 135,12 de lei, iar în facturile populaţiei a ajuns la un preţ de 250,29 de lei cu TVA, iar subvenţia de la primărie a rămas neschimbată.
Jumătatea lui 2019 a adus o altă scumpire a gigacaloriei. Producătorul a crescut preţul la 159,92 de lei. În facturile de căldură ale craiovenilor preţul a crescut la 277 de lei. De la acel moment preţul de vânzare către populaţie a rămas neschmibat până la această dată. Subvenţia de la primărie s-a menţinut şi ea la 44.57 de lei cu TVA. Asta, chiar dacă CEO a mai pus de la an la an câţiva lei la costul de producţie al gigacaloriei.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS