2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCele mai bune alimente care opresc căderea părului

Cele mai bune alimente care opresc căderea părului

Alimentația joacă un rol important în menținerea sănătății părului și scalpului. Așadar, o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și minerale, este deosebit de importantă. 

Căderea părului poate avea numeroase cauze, de la stres până la tulburări hormonale, folosirea excesivă a unor produse de styling sau  chiar infecția cu noul coronavirus. Căderea părului este, de cele mai multe ori, o consecință a alimentației sărace în zinc. Acesta este „combustibilul” în baza căruia funcționează foliculul pilos.

Un fir de păr este alcătuit din 3 straturi

Părul este alcătuit din proteine de keratină, o substanță formată din aminoacizi și sensibilă la factorii de mediu, precum umiditate, căldură sau frig excesiv. De asemenea, este sensibilă și la intervențiile umane, precum șamponare, hidratare, vopsire etc. Un fir de păr este alcătuit din 3 straturi, și anume cuticula (stratul exterior, cel mai subțire), cortexul (stratul mediul și cel mai puternic) și măduva (stratul central, considerat nucleul firului de păr), potrivit csid.ro

E normal să pierdem în jur de 100 de fire de păr zilnic

În medie, un adult are între 100.000 si 150.000 de fire de păr, dintre care e normal sa piardă în jur de 100 de fire zilnic. Dacă, însă, pierderea e mai mare de atât, atunci este nevoie de un consult medical pentru identificarea problemei de fond a căderii părului. Înainte să începem crosul disperării prin farmacii, în căutarea unei poțiuni care să ne păstreze podoabă capilară acolo unde îi e locul, trebuie să includem în alimentația zilnică acele alimente care opresc căderea părului. Va fi mult mai simplu.

Primele alimente demne de a sta pe masa ta sunt cele bogate în proteine

Firele de păr sunt constituite, în principal, din proteine, ceea ce înseamnă că primele alimente demne de a sta pe masă ta sunt cele bogate în proteine. Totuși, nu te gândi că o friptură adăugată zilnic în meniu te va ajuta cu ceva.

Așadar, fără costițe, fără cotlet, fără friptură de vită! Iată soluțiile care te ajută într-adevăr: pește (care aduce mii de alte beneficii pe lângă cel de a preveni căderea părului), pui, ficat de vițel, brânză degresată, ouă, nuci, fasole și iaurt.

Produsele din soia sunt și ele alegeri de reținut

Produsele din soia sunt și ele alegeri de reținut, însă cu moderație, întrucât cercetările arată că fitoestrogenii din compoziția lor pot dăuna sănătății femeilor, favorizând apariția cancerului mamar.

Stafidele și-au dovedit științific puterile de a întări rădăcina firului de păr

Stafidele și-au dovedit științific puterile de a întări rădăcina firului de păr, prevenind căderea acestuia. Cum? Fierul joacă un rol important în producerea hemoglobinei, cea care poartă oxigenul prin corp, către organe și țesuturi.

Când nivelul hemoglobinei este unul normal, oxigenul este dispersat așa cum trebuie în organism. Scalpul este suficient irigat cu sânge și oxigen, fapt ce stimulează creșterea părului.

Alimente bogate în fier

Totuși, un plus de fier adăugat dietei tale nu înseamnă că vei grăbi procesul de creștere și îndesire a părului, însă deficitul dăunează considerabil. Așa că data viitoare când te așezi la masă amintește-ți că fructele uscate (stafidite) și sucul de cireșe, vegetalele cu frunze verde închis (spanacul, urzicile etc.) sau cerealele integrale sunt toate bogate în fier.

De asemenea, vitamina C îmbunătățește și ea absorbția de fier, astfel că îți recomandăm portocalele, căpșunile și lămâile.

Mâncați alimente bogate în zinc, cum ar fi creveți, midii, stridii

Mulți dintre bărbații care se plâng că au chelit suferă de o deficiență de zinc. Acesta joacă un rol deosebit de important în funcțiile organismului, de la reproducerea celulară până la echilibrul hormonal, fiecare dintre acestea influențând decisiv dezvoltarea firului de păr.

Și să nu uităm, desigur, că zincul este „combustibilul” în baza căruia funcționează folicul pilos. Când zincul atinge un nivel scăzut în organism, acești foliculi slăbesc, fapt ce duce la ruperea sau căderea firului de păr. Pentru a preveni această problemă, mănâncă zilnic alimente bogate în zinc, cum ar fi creveți, midii, stridii.

Aportul exagerat de zinc va conduce în cele din urmă la pierderea părului

Ai grijă însă, pentru că aportul exagerat de zinc nu îți va întări și mai mult părul, ci va conduce în cele din urmă la pierderea acestuia. Prin urmare, rezumă-te la aportul de zinc prin intermediul unei diete bine alcătuite și renunță la suplimentele sub formă de pastile.

Pe lângă alimentație, măștile făcute acasă din produse naturale, precum și masarea scalpului cu anumite tincturi, pot stimula creșterea părului și repara cuticulele deteriorate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS