8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia redevine ceea ce a fost cândva în gimnastică!

România redevine ceea ce a fost cândva în gimnastică!

Gimnastica româneasca a însemnat performanță. Multă muncă și rezultate pe măsură pentru sportivele noastre, care, de-a lungul anilor, au reușit să aducă țării medalii de toate felurile, de care încă ne bucurăm. După o perioadă destul de mare, a venit momentul să resimțim emoțiile și bucuria de a triumfa. A venit momentul să fim, din nou, deasupra tuturor, și să ne mândrim cu ceea ce gimnastica românească ne oferă și anume performanță.

Weekendul care tocmai s-a încheiat a readus, în sufletul tuturor iubitorilor de gimnastică din România, speranță. O speranță că în viitorul apropiat putem să ne reîntoarcem la gloria care ne consacra odată. Rezultatele pe care le-au obținut sportivele noastre la Campionatul European de la Mersin (Turcia) au bucurat o țară întreagă și au adus mii de comentarii și reacții atât pe rețelele de socializare, cât și pe „micile ecrane“.

Junioarele ne dau speranțe

România a debutat, sâmbătă, în finalele Campionatului European, în proba pe echipe, după ce dominase calificările de joi. Reprezentată de Larisa Iordache, Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu, Antonia Duţă și Daniela Trică, România a totalizat 154,496 puncte, iar sportivele noastre au fost medaliate cu argint. Am fost foarte aproape chiar de aur, având în vedere că am fost depășiți cu puţin de Ucraina, care a obţinut primul loc, cu 154,663 puncte. Pe locul al treilea s-a clasat Ungaria, cu 151,597.

A urmat, apoi, o altă performanță memorabilă, de data aceasta la junioare. Sportiva Ana Bărbosu a câştigat medaliile de aur în toate cele patru finale pe aparate – sărituri, paralele, bârnă şi sol. La sărituri, Ana Bărbosu s-a impus cu o medie de 13,975, după note de 14,250, respectiv 13,700. Pe locul secund s-a clasat Valentina Gheorghieva (Bulgaria), cu 13,800, iar a treia a fost Daria Liska (Ucraina), cu 13,350. Maria Ceplinschi s-a clasat pe cinci, cu 13,175.

În finala de la paralele, Ana Bărbosu a câştigat cu 13,450, fiind urmată de croata Sara Sulekic, 12,400, şi de turcoaica Derin Tanriyaşukur, 12,050, în timp ce românca Iulia Trestianu a ocupat locul 7, cu 10,550.

Ana Bărbosu a obţinut aurul la bârnă cu 13,100, aceeaşi notă ca şi a doua clasată, unguroaica Greta Mayer (nota de execuţie a fost mai mare la româncă). Pe locul al treilea a terminat Andreea Preda, cu 12,700.

La sol, Ana Bărbosu a ocupat primul loc, cu 13,250, urmată de Maria Ceplinschi, 12,900, şi de Greta Mayer, 12,750.

Ana Bărbosu a încheiat competiția cu şase medalii de aur, celelalte două fiind obţinute cu echipa şi la individual compus. Pe de altă parte, România a încheiat Europenele de junioare cu un bilanţ formidabil – medalii de aur în toate probele (echipe, individual compus, pe aparate), 6 la număr, cu două medalii de argint, ambele obţinute de Maria Ceplinschi, la individual compus şi sol, şi una de bronz, câştigată de Andreea Preda, la bârnă.

Larisa Iordache și Silviana Sfiringu, „aurul“ și „argintul“ României

Duminică a fost ziua cea mare, în care toată România a stat cu sufletul la gură și s-a bucurat de fiecare reușită a fetelor noastre. Larisa Iordache, cea mai titrată gimnastă a momentului în România, a fost omul de bază al selecționatei noastre. Românca a reușit să obțină două medalii de aur (bârnă și sol) și una de argint (sărituri), în timp ce la paralele a ratat, de puțin, podiumul. De asemenea, la bârne, un rezultat remarcabil l-a obținut și Silviana Sfiringu. Aceasta se poate lăuda de acum înainte cu medalia de argint.

Iordache a câştigat prima medalie de aur a senioarelor la Mersin, cu o nota mare, 14,000. Sfiringu şi-a trecut în palmares prima sa medalie individuală la un Campionat European de senioare, argint, cu 13,800.

La sol, Larisa Iordache a fost nevoită să treacă prin mari emoții până să obțină medalia de aur. Aceasta a făcut o contestație, după ce iniţial fusese notată cu 13,050 şi luase medalia de argint. Gradul de dificultate al exerciţiului a fost calculat greşit iniţial, ca fiind 5,2 şi nu 5,6. Gimnasta română a primit apoi nota 13,450, care i-a adus a doua sa medalie de aur la Mersin.

La sărituri, unde a oținut medalia de argint, Iordache a avut execuții notate cu 14,200 şi 13,550, media fiind 13,875.

Larisa Iordache a încheiat Europenele din Turcia cu un bilanţ de patru medalii, două de aur, la bârnă şi sol și două de argint, cu echipa şi la sărituri.

Citește și: O nouă performanță! Larisa Iordache, aur și la sol!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS