5.5 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiMesi@ si miracolul duminicii

Mesi@ si miracolul duminicii

Duminica e o zi speciala… e o zi speciala pentru ca toate miracolele se petrec duminica. Duminica e ziua care da grosime vietii noastre, ii da consistenta surprinzatoare pe care stafidele o dau cozonacului. E ziua in care ascultam, in care ne ascultam pe noi insine.


Si intr-o astfel de zi, cu chef de stafide si dor de liniste, am pornit intr-o burgheza preumblare. La inceput a fost bine, era soare si liniste pe strazi, dar, greselnic fiind, am intrat mânat de sete intr-un magazin. Setea mea i-a provocat o criza de nervi doamnei de la tejghea. Nu-i bai, mi-am zis, s-a mai intâmplat si altora. Apoi, insotit fiind de noua mea bicicleta, am pornit sa pedalez pe aleile line ale unui parc, când… remarc ca roata bicicletei cumparate cu doar doua zile in urma s-a indoit. Nu-i bai, mi-am zis, s-a mai intâmplat si altora. Sa-mi cumpar niste alune spre consolare. Alunele, râncede… nu-i bai, s-a mai intâmplat si altora. Crezând ca zeii nu ma vor fericit in acea zi, ma reintorc la casa mea de la etajul sapte. Liftul? Nu-i bai, s-a mai intâmplat…


Lumea pe care noi indeobste o frecventam este o lume subtiata. O lume in care duminicile nu mai au miracole, dar au stiri ce ne anunta ca un nene, undeva, a inghitit o furculita sau ca fotbalistii si-au varsat sângele pe gazon. Si când avem parte de astfel de subtiate duminici, simtim nevoia sa ne refugiem. Sa ne refugiem in bratele unui univers in care „miracolul este nu numai posibil, ci este si necesar, si inevitabil“.


Un astfel de univers creeaza prin cartile sale Andrei Codrescu. Despre Andrei Codrescu se pot spune multe: ca este o personalitate in tara in care traieste, SUA, tara cu o populatie de aproape 300 de milioane, dar ca este inca prea putin receptat in tara in care s-a nascut, România, in care traiesc doar 22 de milioane de oameni. Se mai poate aminti ca a fost invitatul lui David Letterman si al lui Jay Leno, ca are o emisiune la postul national de radio din SUA si o multime de premii prestigioase in tolba. Dar ce se poate povesti despre Andrei Codrescu? Povestea lui este aceea a unui scriitor cu o imaginatie luxurianta, permanent surprinzator, intotdeauna subtil, uneori pervers, alteori romantic, dar a carui scriitura iti poate umple orele cu miracole savârsite prin cuvânt. Pasionant este rostita povestea acestui „scriitor uluitor de talentat si plin de farmec“ (The New York Times Book Review) in cartea sa de dialoguri cu Robert Lazu, „Miracol si Catastrofa“ (editura Hartmann, 2005). Descoperim un visator, a carui lume este alcatuita din numeroase duminici ingrosate de fantastice intâmplari, un copil ce sufera de o nedisimulata nostalgie dupa Sibiul natal, dar si pe omul pentru care „scrisul este in intregime un act moral“.


Nascut ca o tesatura de vrajitor este romanul lui Codrescu, „Mesi@“ (editura Polirom, 2006), un captivant basm postmodern ce reuneste intre copertele sale intregul bestiar al timpurilor prezente. O carte datorita careia ziua noastra de duminica poate redeveni miraculoasa, caci minunat este când putem recupera pretiosul har pierdut al imaginatiei. Caci, o spune si Codrescu, „imaginatia are posibilitatea sa creasca duminica in luni, sa largeasca teritoriul fericirii, sa intârzie sfârsitul istoriei si sa amâne toate sfârsiturile, utopice sau apocaliptice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII