2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGroapă de gunoi în vecinătatea străzii Sărarilor

Groapă de gunoi în vecinătatea străzii Sărarilor

-

Munți de gunoaie zac în apropierea blocurilor de pe strada Sărarilor din Craiova. Locatarii din blocurile învecinate cu zona industrială sunt revoltați de faptul că oameni care caută prin tomberoane au încropit aici, ad-hoc, o groapă de gunoi.

Tot ce adună de la platformele de gunoi din oraș, cu precădere pet-uri și alte deșeuri reciclabile, depozitează aici. Gunoaiele sunt adunate în apropierea căi ferate din Zona Industrială, în spatele supermarketului Kaufland. Localnicii spun că adeseori, oamenii care aduc aici deșeuri le dau foc ca să se încălzească sau să scape de resturi.

„Terenul viran aflat în spatele magazinului Kaufland de pe Calea București s-a transformat într-o adevarata „groapă de gunoi”. Asta se datorează unui grup de cetățeni de etnie romă care adună și depozitează pe acest teren gunoaie și materiale plastice. Gunoaiele sunt depozitate pe terenul respectiv, în dreptul blocurilor K23/K24. Unele dintre materialele plastice sunt vândute către comercianți locali care vin periodic (cel puțin o dată pe săptămână) cu camioneta pentru a le ridica. Zona a devenit foarte insalubră iar atunci când bate vântul gunoaiele sunt împrăștiate în jur. De asemenea, pentru a se încălzi, cetățenii romi incendiaza gunoaie ceea ce produce fum și miros foarte foarte consistent”, spune craioveanul George Aioanei într-o adresă transmisă pe adresa GdS.

Nici un răspuns de la autorități

Craioveanul susține că a făcut sesizări către autorități, dar nu a fost luat în seamă, iar măsurile întârzie să apară.

“Munții de gunoaie sunt în același loc și continuă să crească deoarece persoanele care aduc gunoaiele și PET-urile continuă să își desfășoare activitatea fară probleme.Colectarea și vânzarea de PET-uri continuă. Incendierea de gunoaie continuă. Nu înțeleg de ce nu se poate rezolva aceasta situație. Nu înțeleg cum Poliția Locală nu face nimic altceva decât să constate situația, atâta vreme cât în responsabilitățile sale (conform Regulamentului de Ordine Interioara Art.16, Art.26, Art.28) stau următoarele lucruri:

– Acționează pentru identificarea și sancționarea persoanelor care stâng și colectează PET-uri din recipientele Salubritate Craiova sau din ghenele de gunoi.

Comunică în cel mai scut timp posibil organelor abilitale datele cu privire la aspectele de încălcare a legii, altele decât cele stabilite în competența lor, despre care au luat la cunoștință cu ocazia îndeplinirii misiunilor specifice.

Verifică și solutionează sesizările asociațiilor de proprietari sau locatari privind săvârșirea unor fapte care încalcă normele legale”, susține craioveanul.

Acesta afirmă că a făcut inclusiv sesizări către Consiliul Local Craiova. Totodată se arată indignat de indiferența autorităților care nu par interesate de reducerea poluării și modul de gestionare a deșeurilor.

Gunoaiele sunt aduse pe un teren lăsat de izbeliște

Într-adevăr, zona din vecinătatea străzii Sărarilor, care aparține din câte spun locuitorii, celor de la Căile Ferate este un fel de punct de colectare al deșeurilor. Zeci de metri pătrați de lângă calea ferată sunt acoperiți cu pet-uri și gunoaie de tot felul.

“Aici s-au aciuat oameni care strâng din gunoaie. Eu știu că tot terenul ăsta ține de CFR. Pe aici treceau înainte trenurile de la Electroputere, tot ce era în zona industrială. Acum linia este dezafectată și terenul este de izbeliște. Au dărâmat gardul, porțile. Nu mai știi cine răspunde. Din cauza asta se adună tot felul de oameni pe aici. Dau foc la cauciuc, la plastic, miroase. Cine, ce să le facă?”, este de părere un alt craiovean de pe strada Sărarilor.

Garda de Mediu nu a fost sesizată

Garda de Mediu, care în urma sesizărilor cetățenilor din Craiova, cu privire la existența unor fenomene de poluare ale aerului prin incinerare de diverse deseuri, nu a fost sesizată. Cel puțin asta susțin reprezentanții săi.

“Nu avem nici-o sesizare în acest sens. Cunoaștem zona, în trecut aceste căi ferate aparțineau unor societăți, chiar și MAPN și Regionalei CFR Craiova. La acest moment nu știu care este situația lor juridică și cine răspunde de întreținerea lor, dar și a terenului aferent. De-o parte și alta a liniei ferate este o suprafață de protecție. Menționez că cetățenii, când au astfel de probleme se pot adresa și Agenției de Mediu, dar și altor autorități competente”, a declarat Gheorghe Călinoiu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Dolj.

De la Poliția Locală nu am putut obține un răspuns, aceasta fiind la acest moment subordonată MAI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Costel Gâlcă și Ștefan Baiaram au prefațat meciul UTA...

UTA Arad și Universitatea Craiova se întâlnesc luni, de...

ȘTIRI GdS