4.2 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalStrada Calea Brezei - calea gropilor din Craiova (VIDEO)

Strada Calea Brezei – calea gropilor din Craiova (VIDEO)

-

Strada Calea Brezei din Craiova și-ar putea schimba oricând denumirea în „Calea Gropilor“, la cum arată drumul în prezent. Strada se află în acest stadiu de zeci de ani, iar în ultimii ani localnicii s-au ales doar cu promisiuni din partea autorităților locale. Calea Brezei a tot fost prinsă în programul de investiții privind modernizarea mai multor drumuri din Craiova, dar până acum nu s-a ales nici măcar cu un petic de asfalt.

Strada Calea Brezei din Craiova, un drum de circa doi kilometri care face legătura între cartierele Brestei și Rovine 2 (Troaca), reprezintă de zeci de ani un chin pentru șoferii care o traversează. Gropile și bălțile care se formează aici după fiecare ploaie i-au adus la disperare și pe localnici. Nu de puține ori aceștia s-au plâns de starea proastă a drumului, de faptul că își distrug mașinile sau că atunci când plouă nu pot ieși din curte decât cu cizme de cauciuc. O situație care trenează de ani de zile fără ca autoritățile locale să facă ceva. Un lucru sesizat, zile trecute, și de un cititor GdS.

Numele meu este Andreea Anghel. În ultimă instanță apelez la dumneavoastră după nenumărate e-mail-uri și mesaje către Primăria Craiova în legătură cu situația străzilor din cartierul Cernele, în special strada Calea Brezei. Observ că autoritățile locale nu iau nicio măsură pentru a remedia problema. Din păcate, situația devine tot mai gravă pe zi ce trece. Poate dumneavoastră, prin Gazeta de Sud, puteți face publică această problemă, pentru că din nefericire pe noi, locuitorii acestui cartier, nu ne ia nimeni în seamă, cu toate că plătim taxe și impozite ca oricare alții din acest oraș“, este mesajul primit de la o craioveancă.

GdS a scris despre situația de pe Calea Brezei încă din 2016

În 2016, Gazeta de Sud scria despre modul în care arată strada Calea Brezei, după mai multe sesizări primite de la localnici. „Nu avem ce face. Aici locuim, dar asta nu se mai poate numi stradă. Nu vedeți în ce hal a ajuns. Este groapă după groapă, cu greu se mai poate circula pe aici. Nu s-a mai interesat nimeni de strada asta de ani de zile. Măcar niște piatră să se fi pus“, spunea atunci un craiovean de pe strada Calea Brezei. Și șoferii se plângeau atunci de starea proastă a drumului și de faptul că își distrug mașinile în sutele de gropi formate pe carosabil.

GdS a pomenit la acea vreme și despre o hotărâre de Consiliu Local aprobată în anul 2011, prin care se modificau indicatorilor tehnico-economici pentru investiţia „Reabilitare şi modernizare strada Calea Brezei“. Valoarea investiţiei era atunci de 4.504.040 de lei, iar durata de realizare a lucrărilor era estimată la șapte luni.

Strada a reapărut la orizont în ianuarie 2015. Primăria Craiova scotea atunci la licitație, la pachet, proiectul tehnic și execuția pentru reabilitarea și modernizarea unui tronson din strada Brestei (cel cuprins între strada Pelendava și Podul Cernele) și a încă trei drumuri din vecinătate, Calea Brezei (tronsonul dintre canalul colector și Troaca) și străzile Craiovița și Ogorului, cu o valoare a contractului de peste trei milioane de euro. Pentru strada Calea Brezei, primăria avea alocați 3.651.060 de lei (fără TVA), iar termenul de execuție era același: șapte luni. 

Promisiuni, promisiuni…

Nimic din toate acestea nu s-au întâmplat. Primăria susținea în 2016 că nu are rost să treacă strada pe lista cu drumurile care se asfaltau în baza acordului cadru de reparații (contract deținut atunci de firma Delta ACM), atâta timp cât ea va intra în modernizare, în urma licitației mai sus menționate. Numai că procedura de achiziție publică a lucrărilor de modernizare a celor patru drumuri a fost anulată și nu a mai fost reluată. Așa că strada Calea Brezei a rămas în același stadiu. 

Strada Calea Brezei din Craiova - un chin pentru șoferi și localnici după fiecare ploaie
Strada Calea Brezei din Craiova – un chin pentru șoferi și localnici după fiecare ploaie (Foto: Claudiu Tudor)

În 2017, GdS a reluat acest subiect. Cu aceleași plângeri ale localnicilor, dar și cu același rezultat. „Ne rupem mașinile pe aici. Eu de trei ani circul zilnic pe această stradă și am ajuns să schimb în fiecare an bucșele la mașină. Nu vedeți ce stradă avem? Nici urmă de asfalt, doar hârtoape. De la primărie ne mint că figurează ca asfaltată această stradă“, declara Sorin, un craiovean care se stabilise recent pe strada Calea Brezei.

Reprezentanții Primăriei Craiova susțineau atunci că o parte din strada Calea Brezei este inclusă în proiectul de asfaltare. „Calea Brezei este prinsă în acest an pe investiții. Se va asfalta porțiunea care pleacă din strada Brestei și ajunge la Izvorul Rece, va fi exceptată zona cu fabrica de oxigen“, era răspunsul autorităților. Minunea însă nu s-a mai produs. 

Strada Calea Brezei – calea gropilor din Craiova. Acum se așteaptă după Compania de Apă

Un an mai târziu, strada Calea Brezei apărea în planul de investiții pe 2018 al Companiei de Apă Oltenia (CAO), pentru realizarea de branșamente la apă pe o lungime de 400 de metri. Tot atunci, Primăria Craiova susținea că strada „va intra în modernizare, în perioada următoare“. Calea Brezei a fost prinsă în acordul-cadru de „Reabilitare și modernizare străzi și alei din municipiul Craiova (PT+execuție)“ atribuit, în iulie 2018, firmelor Erpia SA și Construcții Erbașu SA, cu o valoare totală a contractelor pentru următorii patru ani de 63.290.921 de lei, fără TVA.

Lucrările au fost împărțite în trei loturi, iar Calea Brezei a fost trecută în lotul III. Alături de străzile Motru, Teilor, Alexandru cel Bun și Ogorului. Valorea totală a contractului pentru acest lot a fost de 8.632.411 lei, fără TVA. Până acum a fost asfaltată strada Ogorului și s-a lucrat pe Aleea 1 Motru.

Când va veni și rândul străzii Calea Brezei? Reprezentanții Primăriei Craiova susțin că trebuie să aștepte după Compania de Apă. Aici urmează să fie introdusă canalizarea menajeră, în baza proiectului european de 445 de milioane de euro care presupune dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare din Dolj. Abia apoi se poate vorbi de modernizarea drumului.

„Nu am avut până acum intervenții pe strada Calea Brezei. Ea este prinsă în Masterplanul de apă și apă uzată din Dolj, pentru introducerea canalizării menajere. Procedura de atribuire a contractului este pe final“, a afirmat Alin Șuiu, directorul general al Companiei de Apă. Așadar, abia după ce va fi finalizată această lucrare se va putea trece la asfaltarea străzii Calea Brezei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Șoc la alegerile din România. Un independent ar putea...

Rezultat uluitor la primul tur al alegerilor prezidențiale din...

ȘTIRI GdS