16.7 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024

Psihoza gripei aviare

Ieri, cei mai multi dintre clientii care se aprovizionau de la Frigorifer preferau carnea de pasare adusa din import. Gheorghe Bosnea, proprietarul unui magazin alimentar din Bals, venise sa cumpere pulpe de pui. Barbatul s-a ferit insa sa cumpere pulpe românesti, din cauza gripei aviare care, a auzit el, bântuie pe la o ferma avicola din Codlea. „De obicei cumparam numai pulpe românesti. Acum am luat pulpe americane, ca sa nu am nici un fel de probleme. Am dat 45.500 de lei pe kilogram si am auzit ca vor sa le scumpeasca, din nou, ca se vând bine“, a spus Bosnea. Pulpe americane a cumparat si Ion Zuluf, din Calafat, insa pentru consum propriu: „Preferam carnea româneasca, dar acum, având in vedere ce s-a intâmplat, ma multumesc si cu produse mai proaste“.


Bogdan Oprescu, agent de vânzari la firma de distributie REMIA, se teme de efectul pe care l-ar putea avea gripa aviara asupra vânzarilor: „Noi nu ne-am aprovizionat niciodata cu carne de pui de la Codlea. Am lucrat doar cu Avicola Brasov. Deocamdata, avem cerere pentru marfa româneasca, dar se cer mai mult produsele din import“.


Recomandarile Ministerului Sanatatii


Separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alte alimente; nu folositi acelasi cutit pentru taierea carnii si a celorlalte alimente; spalati-va pe mâini intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic sau dupa manipularea pasarilor si oualor crude; nu puneti carnea preparata pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi prelucrata termic; toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau sânge, trebuie prelucrate termic cu atentie.


Pasarile sinistratilor, izolate


Masuri de prevenire a gripei aviare se iau si in zonele afectate de inundatii. Autoritatile locale trebuie sa inchida in tarcuri pasarile sinistratilor care stau in corturile armatei, iar acestia nu trebuie sa lase pasarile sa se apropie de apele care baltesc in gospodarii sau pe câmpuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS