11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlanul de restructurare a CEO așteaptă încă avizul de la CE

Planul de restructurare a CEO așteaptă încă avizul de la CE

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) încă nu a primit avizul din partea Comisiei Europene (CE).

Administrația Complexului Energetic Oltenia a trimis Planul de restructurare încă din luna septembrie a anului trecut la Ministerul Economiei și Energiei, respectiv la Consiliul Concurenței, care l-au depus, la rândul lor, la Comisia Europeană, în vederea obținerii unui aviz. Acesta este obligatoriu, dat fiind faptul că producătorul de energie electrică pe bază de cărbune din Oltenia a beneficiat anul trecut de un ajutor financiar în valoare de 251 de milioane de lei. Banii trebuie să fie returnați, în lipsa avizului.

După cum se cunoaște, companiile publice nu au dreptul să beneficieze de ajutoare de stat, decât în anumite condiții și cu avizul Comisiei Europene. Împrumutul a fost folosit pentru cumpărarea certificatelor de CO2 și ar fi trebuit să fie rambursat în maximum 6 luni. Cum acest lucru nu a fost posibil, ajutorul financiar de salvare primit de la stat s-a transformat în ajutor de restructurare. În acest sens a fost întocmit și un Plan, în baza căruia compania ar trebui să mai primească fonduri de la bugetul de stat.

Un plan costisitor

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia va costa 7,2 miliarde de lei. Compania, care va asigura jumătate din bani, a elaborat deja studii de fezabilitate și urmează să organizeze licitații pentru realizarea proiectelor pentru construirea de grupuri pe gaze și parcuri fotovoltaice. Sunt principalele investiții care vor fi realizate de Complexul Energetic Oltenia până în anul 2025.

La acestea se adaugă modernizarea unei microhidrocentrale de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. De asemenea, vor fi construite parcuri fotovoltaice cu o putere instalată de 725 MW. Nu în ultimul rând vor fi construite două grupuri energetice pe gaze naturale. Unul de 400 de MW la Turceni și altul de peste 800 de MW la Ișalnița.

Până în 2025 vor fi închise carierele miniere de la Peșteana, Lupoaia și Husnicioara și vor rămâne doar 5 grupuri energetice pe bază cărbune: trei la Rovinari și două Turceni. Până în 2025 CEO ar trebui să rămână cu mai puțin de jumătate dintre salariați. Compania are în prezent peste 12.000 de anngajați.

Memorandum aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat în luna noiembrie a anului trecut un Memorandum în baza căruia va fi alocată o finanțare de peste 1,3 miliarde de euro pentru Complexul Energetic Oltenia până în 2025. Suma asigură aproape jumătate din finanțarea pentru implementarea Planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia 2021 – 2025.

„MEMORANDUM cu tema: Încadrarea ajutorului de stat pentru restructurarea Societății Complexul Energetic Oltenia SA, în sumă de 1.326,7 milioane Euro, în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român, pentru perioada 2021-2025.”, conform Guvernului. Lipsa unui aviz pentru Planul de restructurare pune sub semnul întrebării continuarea acordării de ajutoare financiare prin intermediul Ministerului Finanțelor. Compania așteaptă până luna viitoare un ajutor de 240 de milioane de euro pentru a achita certificatele de CO2 aferente producției de energie din 2020.

Crește prețul certificatelor de CO2

Complexul Energetic Oltenia traversează o perioadă economică grea și a încheiat ultimul an cu pierderi de 1,1 miliarde de lei. Prin urmare, nu are de unde să facă rost de bani pentru plata taxei de poluare aferentă energiei produsă anul trecut. Așadar, colosul energetic este dependent de al doilea ajutor financiar, în valoare de 240 de milioane de euro care ar trebui să intre în conturile companiei cel târziu luna viitoare. Și ar putea fi târziu și atunci având în vedere că certificatele de CO2 trebuie cumpărate până la finalul lunii aprilie.

După data respectivă compania energetică va fi amendată pentru fiecare zi de întârziere. În plus, prețul certificatelor respective s-a dublat față de începutul anului viitor, când, din cauza pandemiei, scăzuse și la 14 – 15 euro bucata. Acum prețul pe bursa de profil este de 34,30 de euro tona de CO2. Cert este că dacă Planul de restructurare nu va fi aprobat de Comisia Europeană, atunci compania va trebui să ramburseze ajutorul de 251 de milioane de euro primit anul trecut. Acest lucru ar pune pe butuci compania energetică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS