8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSăteni din Dolj au dat foc unor deșeuri chiar sub ochii ministrului Mediului

Săteni din Dolj au dat foc unor deșeuri chiar sub ochii ministrului Mediului

Mai mulţi săteni din comuna Poiana Mare din judeţul Dolj au dat foc la deşeuri pe un câmp. Acest lucru s-a întâmplat chiar în timp ce în zonă se afla ministrul Mediului. Ministrul Mediului a dispus de urgenţă un control al Gărzii Naţionale de Mediu, iar prefectul judeţului Dolj a chemat poliţiştii.

„În urmă cu câteva momente, chiar în timpul vizitei de lucru a ministrului Tánczos Barna în localitatea Poiana Mare, din judeţul Dolj, a fost surprinsă o ardere necontrolată de deşeuri pe un câmp din apropierea localităţii, care degaja un fum gros, cu potenţial impact asupra calităţii aerului”, transmite Ministerul Mediului pe pagina sa de Facebook.

În urmă cu câteva momente, chiar în timpul vizitei de lucru a ministrului Tánczos Barna în localitatea Poiana Mare, din…

Posted by Ministerul Mediului – România on Thursday, January 21, 2021

Potrivit sursei citate, ministrul Barna Tánczos a dispus de urgenţă un control al Gărzii Naţionale de Mediu, după ce mai mulți săteni din Dolj au dat foc deșeurilor. Prefectul judeţului Dolj, Nicuşor Roşca, a chemat la faţa locului reprezentanţii Poliţiei Române.

Agenția de Mediu atenționează populația despre interzicerea arderii deșeurilor și resturilor vegetale de orice provenienţă!

Întru ocrotirea sănătăţii populaţiei şi protecţiei mediului, Agenția de Mediu se adresează cu un apel către toţi cetăţenii, de a nu permite arderea a resturilor vegetale de orice provenienţă și a deșeurilor pe întreg teritoriul țării.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a anunțat în acest sens că, reprezentanți autorităților publice locale împreună cu serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne și inspectorii Inspectoratului pentru Protecția Mediului, efectuează controale pentru a nu admite arderea resturilor vegetale.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 209 din 29.07.2016 privind deșeurile, incinerarea și coincinerarea deșeurilor suunt permise doar în cadrul unităților autorizate pentru acest scop.

Biodeşeurile sunt deşeuri biodegradabile provenite din grădini şi parcuri, deșeuri alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, restaurantelor, firmelor de catering sau din magazine de vânzare cu amănuntul şi care sunt compatibile cu deşeurile provenite de la întreprinderile de prelucrare a produselor alimentare.

Gestionarea biodeşeurilor se efectuează astfel, încât să se asigure:

a) colectarea separată a biodeşeurilor în vederea compostării şi fermentării acestora;

b) tratarea biodeşeurilor într-un mod care asigură un înalt nivel de protecţie a mediului;

c) producerea din biodeşeuri a unor materiale fără riscuri pentru mediu.

Totodată, conform prevederilor art. 115 alin. (3) din Codul Contravențional nr. 218 din 24.10.2008, arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Conform prevederilor art. 154 (2), faptele de nerespectare a modului stabilit de colectare, depozitare, ardere, neutralizare şi evacuare menajere şi de altă natură, care au creat pericolul poluării mediului se sancţionează cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Lista autorizaţiilor de mediu pentru gestionarea deşeurilor, eliberate de Agenția de Mediu o puteți găsi aici: http://www.mediu.gov.md/ro/node/252

Citește și: Barna Tanczos, în Dolj: Vom trata cu prioritate problema deșertificării

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS