6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Motru se teme ca UATAA să nu intre în faliment după ce va ieși din insolvență

Primarul din Motru se teme ca UATAA să nu intre în faliment după ce va ieși din insolvență

Primarul din Motru, Cosmin Morega, susține că situația economică Uzinei de Agent Temic și Alimentare cu Apă(UATAA), este una foarte grea, deși mai are foarte puțin și va încheia perioada insolvenței.

În martie – aprilie, UATAA Motru va ieși din insolvență și nu va mai avea posibilitatea de prelungire a acesteia. Asta pentru că a fost solicitată o dată prelungirea cu un an a perioadei respective. Uzina a intrat în insolvență în urmă cu peste 3 ani, din cauza datoriilor și a problemelor majore pe care le avea în privința recuperării creanțelor.

Problema este că societatea care furnizează apă caldă și căldură locuitorilor din municipiul Motru se confruntă cu aproape aceleași probleme ca înainte de insolvență. Are nevoie de bani pentru plata certificatelor de CO2, a unor debite. Programul de recuperare a creanțelor nu a dat aproape deloc roade. Singurul avantaj din insolvență a fost că nu au mai fost aplicate penalități și majorări la datorii.

Au nevoie de 6 milioane de lei pentru certificatele de CO2

Potrivit primarului din Motru, Cosmin Morega, societatea care furnizează agent termic în municipiu are nevoie urgentă de 6 milioane de lei pentru plata certificatelor de CO2 pentru activitatea de anul trecut. Mai este necesară și suma de aproximativ două milioane de lei pentru plata unor datorii.

De la Guvern mai este nevoie de suma de 5 milioane de lei pentru a acoperi pierderile induse și subvenția pentru populație.

„Nu îmi dau seama ce se întâmplă, dar nu este deloc bine. Constatăm că de fapt după atâția ani de insolvență suntem practic în același punct. Au cerut 9,85 de milioane de lei pentru pierderile induse și subvenții și nu au primit de la Guvern decât 5 milioane de lei. Practic, nu sunt bani să încheiem cum trebuie sezonul de iarnă. O să vină cei de la UATAA la Consiliul Local să ceară bani pentru tot. Noi nu știu de unde să le dăm, pentru că nu avem buget. Mai este nevoie și de 6 milioane de ei pentru certificatele de CO2. Au de recuperat foarte mult și de la populație. Eu mă tem ca după insolvență să nu urmeze falimentul, dacă nu se va avea grijă de acestă unitate”, a declarat Cosmin Morega, edilul din Motru.

Au de recuperat 19 milioane de lei de la populație

Cosmin Morega a precizat că UATAA Motru are de recuperat de la populație creanțe de 19 milioane de lei. Este vorba de facturi neachitate pentru serviciile furnizate de Uzină. Între beneficiari se află 4.700 de apartamente din municipiu, agenți economici și instituții publice.

Programul de recuperare a debitelor nu a dat deloc roade în ultimii ani și autoritățile se regăsesc în situația de blocaj din anii trecuți. În plus, orașul este dependent de agentul termic furnizat de UATAA Motru. Asta având în vedere că este vorba de un sistem centralizat de livrare a căldurii și a apei calde. Cu toate că la Motru există și rețea de gaze naturale de mai mulți ani, foarte puține familii de la bloc au renunțat la sistemul centralizat. Prin urmare, UATAA Motru va trebui să furnizeze în continuare căldură și apă caldă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS