9.4 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025

Totul despre ceai

Sa fie adevarat ca ceaiul ne protejeaza de bolile de inima? Sau ca ne fereste de carii? Oare este mai sanatos daca il bem simplu, fara adaos de lapte? E-sana.ro va da raspunsurile la aceste intrebari, precum si multe alte informatii despre ceai.


Dupa apa, ceaiul este cea mai consumata bautura din lume. Nu exista colt de pe Pamânt unde sa nu se bea macar o ceasca de ceai pe zi. Originar din China, el este cultivat si baut de mai bine de 2.000 de ani. Inca din acele vremuri era apreciat atât pentru savoarea, cât si pentru virtutile sale medicinale, care au fost descoperite repede. Astazi, binefacerile sale asupra sanatatii sunt recunoscute stiintific. Asa cum se intâmpla cu orice gen de tratament, naturist sau nu, si ceaiului i se atribuie calitati si defecte care pot sa nu fie chiar adevarate. Ba chiar in jurul unor anumite ceaiuri s-au creat reale legende. Iata ce e fals si ce nu.


Fals: Nu este bine sa-l bem fierbinte.


Il putem bea atât de fierbinte cât suportam, caci are efect vasodilatator asupra vaselor noastre capilare, datorita flavonoidelor pe care le contine. O calitate care ne aduce foloase atât vara, cât si iarna. Prin dilatarea vaselor capilare, senzatia de caldura, pe timpul rece, va fi mai intensa. Dimpotriva, pe vreme calda, vasodilatarea capilarelor produce un efect racoritor, caci mareste pierderile de caldura. Deci, incercati si beti-l fierbinte si in timpul caniculei.


Adevarat: Persoanele care au anemie trebuie sa limiteze consumul de ceai.


Polifenolii continuti in ceai se „leaga“ chimic de fierul provenit din alimentatie si ii impiedica absorbtia. Femeile, dar in special copiii trebuie sa evite sa bea ceai inainte sau imediat dupa masa, mai ales daca dieta lor zilnica nu este suficient de bogata in carne si produse din carne (principala sursa de fier a organismului). Daca ceaiul insoteste de obicei mesele dumneavoastra, ar fi bine sa consumati simultan si alimente bogate in vitamina C (de exemplu, sa beti si un suc de portocale sau o limonada din lamâie proaspata), care nu permite polifenolilor sa impiedice absorbtia fierului.


Adevarat: Ne ofera protectie anticarie.


Ceaiul incepe sa actioneze in folosul dumneavoastra inca de la prima inghititura. Substantele continute, mai ales polifenolii, impiedica bacteriile din gura sa produca acizii care ataca smaltul dintilor. Pentru a alina o durere de masea, chinezii ne sfatuiesc sa mestecam câteva frunze de ceai verde, iar in cazul aftelor, pentru a grabi vindecarea si pentru a alina durerea, sa aplicam pe zona afectata un saculet cu ceai negru umezit.


Adevarat: Poate provoca insomnii.


Daca il consumati in cantitati mari, puteti avea probleme cu somnul, pentru ca ceaiul contine doua substante stimulente, cafeina si teofilina, care sunt mai putin nocive decât cele din cafea. In functie de varietatea sa, o ceasca de ceai ne furnizeaza de doua, trei ori mai putina cafeina decât una de cafea. Totusi, exista o problema. Cafeina din cafea se elibereaza repede si actioneaza scurt timp, pe când cafeina din ceai se difuzeaza in organism intr-un timp mai lung si are, deci, efect prelungit. Consumat moderat, insa, stimuleaza vigilenta si sporeste capacitatea creierului de a analiza informatiile pe care le primeste zilnic. In concluzie, daca nu vreti sa stati treaz toata noaptea, nu beti mai mult de cinci – sase cesti (nu cani) de ceai pe zi.


Fals: Fara lapte sau lamâie este mai sanatos.


Polifenolii din ceai se leaga de fierul provenit din alimentatie (in special din carne) si ii impiedica absorbtia. Asadar, cel mai bine ar fi sa bem ceaiul intre mese, ca sa nu riscam o carenta de fier. In plus, este recomandabil sa adaugam in ceai lapte sau lamâie – acestea satureaza ionii de fier, care vor putea fi absorbiti mai bine asa.


Adevarat: Ne fereste de maladiile cardiovasculare.


Ceaiul mareste aportul zilnic de antioxidanti, cei care contribuie la mentinerea unei sanatati bune. Atât ceaiul verde, cât si cel negru contin flavonoide si polifenoli, substante cu efect antioxidant, care impiedica actiunea radicalilor liberi, „dusmanii“ care ne imbatrânesc inainte de vreme si care sunt asociati cu aparitia afectiunilor cardiovasculare, cataractei, cancerului. Doua cesti de ceai contin tot atâtia antioxidanti cât sapte pahare cu suc de portocale sau 20 de pahare cu suc de mere. S-a dovedit ca trei – cinci cesti de ceai pe zi combat hipertensiunea si normalizeaza nivelul colesterolului, principalii factori de risc ai bolilor cardiovasculare. Consumând regulat o singura ceasca de ceai pe zi putem reduce aproape la jumatate riscul unui atac de cord, iar la persoanele cu vârsta peste 50 de ani acest obicei sanatos scade cu 70% pericolul unui accident cerebral.


Reguli de preparare a ceaiului


Modurile obisnuite de preparare a ceaiului sunt infuzia si decoctul. Pentru infuzie se utilizeaza in general partile delicate – frunze, flori, fructe si seminte – in timp ce decoctul se foloseste pentru a extrage substante din partile „tari“ – radacini, scoarte.


Puneti frunzele sau pliculetul cu planta intr-un ceainic de sticla sau de ceramica si nu in vase de metal, care pot da ceaiului un gust ciudat. In general, pentru o cana de ceai se folosesc una, doua lingurite de planta uscata sau doua – patru lingurite de plante proaspete. Cititi cu atentie recomandarile de preparare. Varsati apa fierbinte, dar, atentie, nu clocotita (70 – 80 de grade Celsius) peste planta. Cel mai bine e sa folositi apa de izvor sau apa minerala plata – apa de la chiuveta contine clor si alte chimicale. Acoperiti vasul etans si lasati sa infuzeze trei, patru minute. Se vor pastra culoarea, aroma si gustul. Strecurati-l cu atentie. Nu e bine sa lasati prea mult sa infuzeze, caci se elibereaza prea multa tanina, iar ceaiul va fi amar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS