Sindicatele din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au publicat 11 solicitări pe care le-au trimis autorităților pentru ziua de 8 februarie, când este posibilă deschiderea majorității școlilor din România. Sindicatul condus de Simion Hăncescu enumeră printre altele asigurarea materialelor sanitare și de protecție pentru elevi și profesori, pregătirea personalului și instruirea acestuia, dar și “gândirea unui plan coerent” pentru recuperarea materiei pierdite, în așa fel încât “să nu asistăm la epuizarea elevilor sau a cadrelor didactice”.
Comunicatul citat atrage atenția “la redeschiderea școlilor! Nu ne permitem nicio greșeală; costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor și a colegilor noștri!”, susține FSLI.
Ce solicitări au sindicaliştiii
“Solicităm, pentru protecția directă a angajaților din învățământ și a elevilor și indirectă a familiilor acestora, următoarele”:
- Asigurarea echipamentelor și a produselor de dezinfecție în toate unitățile de învățământ din întreaga țară;
- Instruirea corectă a personalului care se ocupă de curățenia unităților de învățământ;
- Vaccinarea personalului din educație cu prioritate, imediat ce va fi asigurat necesarul de doze de vaccin;
- Gândirea unui plan coerent, bine pus la punct cu ajutorul cadrelor didactice, privind predarea materiei la zi, dar și introducerea orelor remediale, astfel încât să nu asistăm la epuizarea elevilor , dar și a personalului didactic;
- Stabilirea unei linii suport în cadrul unităților de învățământ pentru elevii care întâmpină probleme în asimilarea cunoștințelor la clasă;
- Regândirea sistemului de teme pentru acasă, astfel încât elevii să beneficieze de timp suficient de relaxare;
- Acordarea unei atenții deosebite în clasele cu învățământ simultan, în ceea ce privește recuperarea materiei din perioada școlii online;
- Susținerea consilierilor școlari în acordarea sprijinului necesar elevilor și cadrelor didactice pentru reacomodarea în școli, dar și în procesul de predare/învățare care va aduce o perioadă cu mult stres;
- Asigurarea mijloacelor tehnice necesare pentru cadrele didactice și elevii care vor continua școala online;
- Pregătirea din timp a simulărilor și examenelor naționale;
- Asigurarea unui plan de rezervă dezbătut și aprobat de partenerii sociali în cazul în care, din cauza pandemiei, s-ar putea reveni la școala online”
Președintele FSLI, Simion Hăncescu susține că Guvernul intenționează să înghețe bugetul Educației și face un apel către oficiali să urmeze exemplul altor state și să suplimenteze fondurile pentru acest domeniu.
“Am învățat foarte multe lucruri în această perioadă de când învățământul a funcționat în condiții speciale. Este necesară redeschiderea școlilor, respectând cu strictețe regulile impuse.