0.6 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieVal de pensionări în şcolile şi grădiniţele din Dolj

Val de pensionări în şcolile şi grădiniţele din Dolj

Val de pensionări în unităţile şcolare din Craiova şi din judeţ. Profesorii preferă acum pensionarea în loc de prelungirea activităţii.

Dacă în anii anteriori, în Dolj, peste 100 de cadre didactice solicitau să rămână la catedră deşi împlineau vârsta de pensionare, acum fenomenul este invers. În timpul anului şcolar s-au înregistrat lunar zeci de solicitări din partea cadrelor didactice pentru a ieşi la pensie.

Din datele Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj numai pe primul semestru al acestui an şcolar au solicitat ieşirea la pensie 100 de cadre didactice. Dovadă stau şi 44 de norme şi fracţiuni de norme care au fost scoase în şedinţă publică la începutul lunii ianuarie pentru a fi ocupate de alte cadre didactice sau de absolvenţi cu note la concursul naţional. Au cerut pensionarea profesori de la toate disciplinele.


În topul solicitărilor predomină educatoarele şi învăţătorii. Sunt astfel chiar şi în Craiova, unităţi de învăţământ unde, în ultimul timp, s-au pensionat şi câte trei cadre didactice odată. Un astfel de exemplu se regăseşte la Grădiniţa cu program prelungit „Elena Farago” din Craiova.


„Cele trei cadre didactice au cerut pensionarea la limită de vârstă. Unul dintre cadrele didactice era în alt treilea an de prelungire a activităţii. Celelalte două cadre didactice au cerut pensionarea exact când au împlinit vârsta de pensionare. Sigur, conform legislaţiei aveau posibilitatea să rămână în activitate până la sfârşitul anului şcolar, dar au preferat pensionarea”, a precizat Elena Claudia Ştefan, directorul Grădiniţei cu program prelungit „Elena Farago” din Craiova.

Pensia a crescut în 2020

Numărul mare de pensionări este explicat nu numai prin teama faţă de pandemia de coronavirus, ci şi printr-o pensie mai mare. Reprezentanţii sindicatelor spun că un cadru didactic care a avut 40 de ani vechime, gradul I şi gradaţie de merit a ieşit în 2020 şi cu o pensie de 4.200 de lei, iar unul care a avut şi funcţii de conducere ajunge şi la 4.700 de lei lunar. Şi dascălii care nu au avut gradaţie de merit încasează pensii de peste 3.000 de lei. Liderii de sindicat spun că acum sunt diferenţe colosale faţă de anul 2019, când pensia era în general de 2.500 sau chiar 2.800 de lei. Creşteriile sunt determinate de indicele de corecţie, care a crescut mult în 2020.


„Din 2011, la calcularea pensiei a fost inclus şi un indice de corecţie. În 2019 acest indice de corecţie a fost 1,20, iar în 2020 a ajuns la 1, 41. Şi în 2021 acest indice este deocamdată tot de 1,41”, a precizat Daniela Licu, directorul Casei de Pensii Dolj. De altfel, şi managerii de unităţi şcolare spun că multe cadre didactice au cerut pensionarea în 2020 de teamă să nu se schimbe acest indice.

Profesorii pensionabili pot opta între pensie şi catedră

În această perioadă unităţile şcolare fac planurile de încadrare cu personal pentru anul şcolar următor. Conform metodologiei pentru mobilitatea personalului didactic, profesorii care îndeplinesc vârsta de pensionare începând cu data de 1 septembrie pot opta, în aceste zile, pentru a ieşi la pensie sau pentru a-şi continua activitatea. Cererile se depun la secretariatele unităţilor şcolare până pe 3 februarie şi se aprobă până pe data de 12 februarie 2021.

Conditiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2021, prevăd că pentru femei, vârsta de ieşire la pensie este de 61 de ani şi 8 luni, 31 de ani şi 8 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare. Pentru bărbaţi vârsta la ieşirea la pensie este de 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS