12.9 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVânzarea de acțiuni ale companiilor de stat, aprobată de Guvern

Vânzarea de acțiuni ale companiilor de stat, aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri actul normativ prin care este abrogată Legea 173/2020 privind interzicerea vânzării de acțiuni pe care statul le deține la companii și societăți naționale, pe o perioadă de doi ani. Această lege a fost inițiată de PSD și avea menirea să blocheze în primul rând listarea pe bursă a unor acțiuni, precum cele de la Hidroelectrica.

Actul normativ aprobat de Guvern stârnește nemulțumirea PSD, fiind așteptate dezbateri aprinse în Parlament pe marginea acestuia.

Legea aprobată de Guvern urmează să fie trimisă Parlamentului.

Ce prevede Legea 173/2020 pe care Guvernul o vrea abrogată

  • Se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută.
  • Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare.

Abrogarea legii a fost trecută inclusiv în programul de guvernare. Aceasta în condițiile în care actualul Guvern intenționează să listeze mai multe companii, precum Hidroelectrica, Aeroporturi București și băncile de stat. De altfel, intenția de a lista aceste companii este menționată în mai multe rânduri în programul de guvernare.

Ce scrie în programul de guvernare despre listări

– Îmbunătățirea performanței companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/;2016 privind guvernanța corporativă, listarea pe piața de capital a unui pachet de acțiuni la companiile unde statul este acționar; (Hidroelectrica, Aeroporturi București etc.);

– Menținerea capitalizării adecvate a băncilor de stat concomitent cu listarea lor la Bursa de Valori București, pentru îmbunătățirea transparenței şi guvernanței corporative a băncilor de stat;

– Abrogarea legii adoptate în august 2020 care împiedică listarea companiilor de stat și adoptarea unui calendar activ de listări pe bursă pe 4 ani. Listarea la bursă a companiilor românești asigură accesul la finanțare pentru acestea, implementarea principiilor de guvernanță corporativă și transparentizează activitatea companiilor de stat;

– Adoptarea unei strategii pentru promovarea finanțării companiilor de stat prin intermediul pieței de capital. Strategia va include o analiză a companiilor de stat care ar îndeplini cerințele pentru listarea pe piața reglementată, a beneficiilor și dezavantajelor pentru fiecare companie analizată și a unei liste de priorități și a unui calendar privind listarea acestor companii;

PSD critică dur abrogarea legii care blochează listările; acuzând Guvernul că vrea să vândă la preț mic cele mai valoroase companii. „Dreapta vrea să privatizeze profitul țării, adică cele mai rentabile companii de stat! Să cedezi acum, în pandemie, când prețul tuturor activelor este mult diminuat; bucăți imense din avuția națională, este o adevărată crimă economică! Nu vă lăsăm să jefuiți economia și să condamnați definitiv România”, a transmis recent PSD.

Guvernul susține, în schimb, că este vorba despre listarea unor pachete minoritare, nu privatizarea. „Este un proiect de lege pe care l-am susținut și consider că este necesar. Așa cum am mai declarat, în alte ocazii, aș dori să dau asigurări că nu privatizăm. Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național din domeniul Energiei. Și așa va fi. Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE, ci șansa de modernizare; de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român”; a declarat ministrul energiei Virgil Popescu.

Citește și: Persoanele afectate de incendiul de la „Matei Balș” vor primi câte 5.000 de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS